14 maart 2013 –  Internationale conferentie in Parijs: solidariteit met 1000 Iraanse dissidenten in Camp Liberty in Irak
Ter gelegenheid van de  Internationale Vrouwendag op 9 maart werd in Parijs een grote bijeenkomst gehouden waaraan vrouwen- en mensenrechten activisten uit 40 landen deelnamen. Vrouwenrechtenactivisten uit heel Europa, de Verenigde Staten, Canada en veel islamitische landen kwamen in Parijs bijeen.

Zij riepen op tot solidariteit en steun voor de 1000 Iraanse dissidenten, die in Camp Liberty bij Bagdad worden vastgehouden. De Iraanse asielzoekers werden in de loop van 2012 gedwongen overgeplaatst vanuit hun nederzetting Ashraf naar Camp Liberty bij Bagdad. Daar dreigt direct gevaar voor de  meer dan 3.000 Iraanse dissidenten, waaronder 1000 vrouwen, om het slachtoffer te worden van nog meer terroristische aanslagen. Op 9 februari vielen bij een aanslag op het kamp zeven doden en meer dan 100 gewonden.

Op de conferentie van Parijs eisten de mensenrechtenactivisten dat de Iraanse asielzoekers vanuit Camp Liberty naar Ashraf worden teruggebracht en onder internationale bescherming gesteld worden tot er duidelijkheid bestaat over hun opname in veilige derde landen.

De vergadering riep eveneens op tot solidariteit met de vrouwen die in de Arabische wereld en Iran zich inzetten voor democratie en vrouwenrechten en tegen het islamitisch fundamentalisme, inclusief de vrouwen die in Iran en andere landen politieke gevangenen zijn.
 

In hun toespraken wezen de deelnemers aan de conferentie erop dat het vrouwonvriendelijke fundamentalisme een reële bedreiging is voor de democratische bewegingen in de Arabische landen. Deze dreiging moet worden tegengegaan door de actieve ondersteuning van vrouwen met leidinggevende posities in politiek en samenleving.

Bij de deelnemers waren:

  • Rita Süssmuth, jarenlang voorzitter van de Duitse Bondsdag
  • Michèle Alliot-Marie, voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken en Defensie
  • Mevr. Maryam Rajavi, gekozen voorzitter van de Iraanse oppositie
  • Linda Chavez, voormalig directeur van public relations in het Witte Huis
  • Francis Townsend, voormalig adviseur van de Amerikaanse president voor Homeland Security
  • Tasha de Vasconcelos, ambassadeur van de Europese Unie voor humanitaire kwesties
  • Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalig Colombiaanse presidentskandidate, die in Colombia meer dan zes jaar gegijzeld werd
  • Aude de Thuin, oprichter en voorzitter van het Vrouwenforum voor Economie en Maatschappij
  • Anissa Boumedienne, islam-deskundige en voormalig First Lady van Algerije
  • alsmede parlementsleden uit Italië, Spanje, België, Denemarken, Polen, Egypte en Jordanië.