13 maart 2013 – Naar aanleiding van de Werelddag tegen internetcensuur op 12 maart heeft de organisatie Reporters Without Borders (RSF) het rapport “vijanden van internet”  gepubliceerd.
Volgens het rapport van Reporters Without Borders behoort Iran tot de vijf landen die ’s werelds belangrijkste vijanden van de informatievrijheid op het internet zijn . Journalisten en media worden door de overheden van deze landen doelgericht gecontroleerd met behulp van spyware en censuurtechnologie. Daardoor zijn ze verantwoordelijk voor ernstige schendingen van de pers- en informatievrijheid en andere mensenrechten.

Volgens het rapport van RSF gebruiken autoritaire staten steeds complexere technologie om ongewenste websites te blokkeren of om kritische journalisten en bloggers op te sporen en te vervolgen. Iran drijft sinds september het plan door om een volledig gecontroleerd en gecensureerd “nationaal Internet” te creëren. De Europese Unie en de VS hebben de export naar Syrië en Iran van software en hardware voor internetbewaking weliswaar verboden, maar deze maatregelen zijn volgens Reporters Without Borders niet voldoende.