Ileana Ros-Lehtinen riep Irak en de VN op om aan hun verplichtingen te voldoen om de Iraanse oppositie te beschermen en ervoor te zorgen dat de vluchtelingen in veiligheid worden gebracht. Ileana Ros-Lehtinen (foto), lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en lid van de Commissie buitenlandse zaken, heeft in een schrijven aan de Iraakse ambassadeur in de Verenigde Staten de recente raketaanval op de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty bij Bagdad veroordeeld.

Op 29 april werd Camp Liberty, waar meer dan 3.000 Iraanse asielzoekers worden vastgehouden, met minstens 20 raketten bestookt. Er vielen geen doden of gewonden, omdat de raketten insloegen in het zuidelijke deel van het kamp, op enige afstand van het woongedeelte.

In haar schrijven van 30 april wees de parlementariër, die betrokken is bij de internationale campagne om de Iraanse ballingen in Irak te beschermen, erop dat Camp Liberty op 9 februari  ook al het doelwit was van een wrede terroristische aanslag, waarbij acht doden en 100 gewonden vielen.
Ze toonde zich bezorgd over de verslechterende veiligheidssituatie in Camp Liberty en het levensgevaar waarin de kwetsbare asielzoekers daar verkeren. Zij eiste een onderzoek naar de recente aanval.

Ileana Ros-Lehtinen riep Irak en de VN op om aan hun verplichtingen te voldoen om de Iraanse oppositieleden te beschermen en ervoor te zorgen dat de vluchtelingen in veiligheid worden gebracht. Zij pleitte voor terugkeer van de Iraanse ballingen naar de nederzetting Ashraf, waaruit ze in 2012 onder dwang werden verdreven. Door zijn grootte, de solide gebouwen en de daar aanwezige beschermende faciliteiten biedt Ashraf meer bescherming tegen terreuraanslagen.