6 mei 2013 – Reporters zonder Grenzen protesteert tegen verscherpte censuur in Iran

In het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei heeft Reporters Without Borders (RSF) de nieuwe lijst “vijanden van de persvrijheid ” uitgebracht. Deze bevat zo’n 40 staatshoofden, paramilitaire groeperingen en criminele netwerken die onafhankelijke journalisten en media vervolgen proberen uit te schakelen.
De leider van het regime in Teheran Ali Khamenei en de president van het  regime Mahmoud Ahmadinejad staan al jaren onveranderd op de RSF-lijst als vijand van de persvrijheid. Ze worden in de documentatie door fictieve aanklagers ter verantwoording geroepen voor hun misdaden tegen de persvrijheid.
Inmiddels heeft Reporters Without Borders geprotesteerd tegen het feit dat de censuur in Iran verder is geïntensiveerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni.
De organisatie maakt  melding van toegenomen repressie en vervolging van journalisten en internetverslaggevers. In de afgelopen weken zijn er opnieuw journalisten gearresteerd en veroordeeld wegens vermeende “propaganda tegen het regime”. Ten minste 52 journalisten zitten momenteel in Iran in de gevangenis. Ook hun advocaten worden getroffen door represailles.