26 mei 2013 – Situatie van de mensenrechten in Iran verschrikkelijk, meer dan 600 executies
Op 23 mei is het rapport 2013 van Amnesty International gepubliceerd. Daarin wordt de situatie van de mensenrechten van het afgelopen jaar in 159 landen onder de loep genomen. Amnesty bericht over een verschrikkelijke situatie van de mensenrechten in Iran en schat het aantal executies in Iran in 2012 op meer dan 600. Tenminste 63 mensen werden in het openbaar geëxecuteerd.

Het recht op vrijheid van meningsuiting en samenkomst wordt in Iran steeds ernstiger  beperkt. Politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten worden willekeurig gearresteerd, zonder contact met de buitenwereld in eenzame opsluiting vastgehouden en na oneerlijke rechtszaken tot lange gevangenisstraf veroordeeld.
Het aantal politieke gevangenen is hoog. In de gevangenissen is marteling en mishandeling een gangbare praktijk. De discriminatie van vrouwen en etnische en religieuze minderheden houdt aan. Wrede lijfstraffen zoals geseling en amputaties worden nog steeds toegepast.