20 juni 2013 – Associated Press – volgens de Iraanse staatstelevisie is er  in het zuiden van Iran een terrein geselecteerd voor een geplande nieuwe nucleaire onderzoeksreactor.
Er is geen tijdschema bekendgemaakt voor de voorgenomen installatie, die vergelijkbaar zou zijn met een onderzoeksreactor in Teheran die medische isotopen produceert. Irans enige energie opwekkende reactor ligt in de haven van Bushehr aan de Perzische Golf.

Iran is ook bezig met een zogenaamde ‘zwaar water’ reactor die geen brandstof  met verrijkt uranium vereist.
De VS en andere landen maken niet specifiek bezwaar tegen Iraanse reactors, maar vrezen wel dat het vermogen van Teheran om nucleaire brandstof te maken zou kunnen leiden tot atoomwapens. Iran ontkent de beschuldigingen.

Volgens het bericht van donderdag ligt de nieuwe locatie is in de buurt van Zarghan, ongeveer 670 kilometer ten zuiden van Teheran. De installatie zou bedoeld zijn voor de productie van medische en agrarische radio-isotopen.