24 juni 2013 – Massabijeenkomst: democratie en mensenrechten voor Iran!
Parijs: Internationale solidariteit met Iraanse asielzoekers in Ashraf Camp Liberty

In Parijs-Villepinte kwamen op 22 juni tienduizenden mensen samen in een massale betoging voor democratie en mensenrechten in Iran. Delegaties van parlementariërs, buitenlandse politici, veiligheidsexperts en mensenrechtenactivisten uit bijna 50 landen vroegen om internationale bescherming van de Iraanse dissidenten in Ashraf en Camp Liberty in Irak.

Aan deze indrukwekkende demonstratie van solidariteit werkten honderden beroemdheden mee, waaronder tal van mensenrechtendeskundigen en experts in internationaal recht. Onder de sprekers waren oud-premiers, oud-ministers, ambassadeurs en ambtenaren. Onder hen was de voormalige Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero.

Uit heel Europa, Amerika en de Arabische landen waren mensen, waaronder veel Iraanse ballingen, gekomen om democratie voor Iran en bescherming voor de  Iraanse dissidenten in Ashraf en Camp Liberty te eisen. Door middel van lezingen, exposities en informatiestands werd geïnformeerd over het schenden van de mensenrechten in Iran en de situatie van de Iraanse vluchtelingen in Irak.

Uit Duitsland kwamen Rita Süssmuth, die vele jaren voorzitter van de Duitse Bondsdag was, Otto Bernhardt, bestuurslid van de Konrad Adenauer Stichting, en Klaus Bresser, voormalig hoofdredacteur van de ZDF.

Een delegatie van het Europees Parlement onder leiding van vice-president Alejo Vidal Quadras presenteerde een verklaring van solidariteit van 300 leden van het Europees Parlement. De parlementariërs deden een beroep op de Europese Unie om zich omgaand voor de evacuatie van Camp Liberty in te zetten. Daar verkeren meer dan 3.000 Iraanse asielzoekers – waaronder 1.000 vrouwen – in groot gevaar.

op 15 juni 2013 werden de Iraanse ballingen in Camp Liberty door 40 raketten bestookt. Twee mensen vonden daarbij de dood, meer dan 70 kampbewoners werden gewond. In februari 2013 had een barbaarse terroristische aanslag op Camp Liberty ook al acht doden en meer dan 100 gewonden geëist. Volgens veiligheidsexperts zit het regime in Teheran, dat actie voert om de Iraanse dissidenten te vernietigen, achter de aanslagen. De weerloze burgers worden met nog meer terreuraanslagen bedreigd.

De deelnemers aan de bijeenkomst in Parijs, die wereldwijd veel aandacht kreeg in de pers, veroordeelden het terrorisme tegen de vluchtelingen in Irak. Ze waarschuwden voor verdere moordpartijen in Camp Liberty, en riepen de internationale gemeenschap op om de Iraanse asielzoekers onmiddellijk te evacueren naar veilige derde landen. Als dat niet op korte termijn mogelijk is, moeten de Iraanse ballingen weer terug naar Ashraf, waaruit ze in 2012 onder dwang werden verdreven. Ashraf biedt meer veiligheid tegen terreur aanslagen door zijn grotere oppervlakte, de solide bebouwing en de daar bestaande beschermende voorzieningen.

In talloze toespraken riepen de buitenlands politici en veiligheidsexperts op tot steun aan de Iraanse democratische beweging, waarbij ze wezen op het gevaar voor de wereldvrede dat de dictatuur in Teheran  vormt. Zij noemden de recente verkiezingen in Iran een farce. De verkiezingen, waarvoor geen kandidaten van buiten het regime werden toegelaten, waren niet vrij en eerlijk. Ze hadden alleen als doel om de dictatuur van de fundamentalisten, die heus geen democratische vrijheden toestaan, te legitimeren. In de toespraken werd erop gewezen dat de nieuwe president al bijna 30 jaar een hoge functie binnen het regime in Iran heeft bekleed, en daarom medeverantwoordelijk is voor het schenden van de mensenrechten, de wrede vervolging van dissidenten en de terroristische daden tegen de Iraanse ballingen.

De in Parijs aanwezige Iraanse ballingen riepen luid om het einde van de fundamentalistische dictatuur en het brengen van democratie en mensenrechten in hun vaderland. Het evenement werd georganiseerd door de televisiezender van de Iraanse ballingen, die in Iran en Irak, en wereldwijd via internet, kan worden ontvangen, en vormde een sterk signaal van solidariteit met de beweging voor mensenrechten en democratie in Iran.

Vertegenwoordigers van vele internationale media deden verslag over het evenement, waaronder AFP, AP, Reuters, Fox News, Al-Arabiya, Al-Jazeera, NBC, RAI, France24.

Bij de deelnemers waren:

 • Alejo Vidal Quadras, vicevoorzitter van het Europees Parlement
 • Maryam Rajavi, Iraanse oppositieleider
 • Jose Luis Rodríguez Zapatero, oud-premier van Spanje
 • Sid Ahmed Ghozali, voormalig premier van Algerije
 • Michèle Alliot-Marie, voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie
 • Giulio Terzi, voormalige Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken
 • Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalige Colombiaanse presidentskandidate die meer dan zes jaar in Colombia gegijzeld werd
 • Newt Gingrich, lange tijd voorzitter van het Parlement in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden
 • Tom Ridge, Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid (2003-05)
 • Patrick Kennedy, neef van John F. Kennedy en voormalig Amerikaanse Congreslid
 • Rudolph Giuliani, burgemeester van New York tijdens de aanslagen van 11 september 2001
 • John Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties
 • Francis Townsend, voormalig adviseur van de Amerikaanse president voor Homeland Security