20-06-2013 – De nieuw gekozen Iraanse president Hassan Rowhani zat bij een speciale commissie van de Iraanse regering die de bomaanslag van1994 op een joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires heeft gepland, volgens de beschuldiging van de openbaar aanklager van de Argentijnse regering die deze zaak onderzoekt, aldus website The Washington Free Beacon afgelopen woensdag.

Bij het AMIA bombardement, dat wordt beschouwd als de dodelijkste terroristische aanslag in de geschiedenis van Argentinië, vielen 85 doden en honderden gewonden. De Argentijnse regering beschuldigde de Iraanse regering van het plannen van de aanval en de Iraanse terroristische afdeling van Hezbollah van de uitvoering ervan. Tal van voormalige en huidige Iraanse functionarissen worden door Interpol gezocht in verband met de bomaanslag.

Voormalig ambtenaar van de Iraanse inlichtingendienst, Abolghasem Mesbahi, die eind 90er jaren deserteerde, verklaarde dat het besluit om de aanval uit te voeren in augustus 1993 werd genomen door een speciale commissie operaties, die connecties had met de machtige Opperste Nationale Veiligheidsraad.
Volgens de aanklacht van 2006 getuigde Mesbahi dat Rowhani, die toen werkzaam was als secretaris van de Opperste Nationale Veiligheidsraad, ook lid was van de speciale commissie toen de AMIA bombardementen werden goedgekeurd, aldus de nieuwssite.

Volgens The Washington Free Beacon staat in de beschuldiging: “Inzake de rol van de commissie in het besluit tot de AMIA aanval verklaarde Moghadam dat deze beslissing werd genomen onder leiding van Ali Khamenei, en dat de commissie verder bestond uit [de toenmalige Iraanse president Ali Akbar Hashemi] Rafsanjani, Mir Hejazi, Rowhani, Velayati en Fallahijan.” “

De speciale commissie werd volgens de aanklacht geleid door Opperste Leider Ali Khamenei, en Khamenei en Rafsanjani namen de uiteindelijke beslissing om de aanval uit te voeren.

Hoewel Rowhani naar verluidt aanwezig was bij de beraadslagingen over de geplande bomaanslag, is het volgens Iraanse deskundigen hoogst onwaarschijnlijk dat hij de bevoegdheid had tot goedkeuring, aldus de nieuwssite.

“Het gezag van Rowhani kwam op dat moment rechtstreeks van een persoon, en dat was Rafsanjani, ‘zei Reuel Gerecht, senior fellow bij de Stichting voor Verdediging van Democratie.

“Betreffende dat bombardement was Rowhani zonder twijfel op de hoogte, maar zijn toestemming was uiteraard niet nodig, want die moest Rafsanjani geven,” vervolgde Gerecht. “Hij was een ondergeschikte. Maar hij is zeker op de hoogte geweest van alle discussies die tot de aanval hebben geleid.”
Gerecht zei dat precieze rol van Rowhani bij de aanval nog niet is vastgesteld, maar dat er in Rowhani’s achtergrond niets is dat morele scrupules over het bombarderen van de vijanden van de [islamitische] republiek zou suggereren.

“We zouden het waarschijnlijk hebben vernomen als Rowhani was opgestaan bij de vergadering en gezegd had: ‘Doe dat niet, het is een schande,” zei Gerecht volgens de Free Beacon. “Dat zouden we geweten hebben.”