Iran: vier gevangenen opgehangen, twee in het openbaar 

1 juli 2013 – In de stad Khoramabad zijn maandag twee gevangenen opgehangen door trawanten van het Iraanse regime. Twee andere gevangenen  zijn zondag in Karaj in het openbaar opgehangen.
De twee jonge mannen werden opgehangen op de Golzar kruising in de stad.
Het Iraanse regime heeft binnen een week tien gevangenen opgehangen. De executies volgden na een korte pauze van enkele dagen wegens de schijnvertoning van de presidentsverkiezingen

Iran: 12 gevangenen in Ahvaz in de dodencel 
12 gevangenen uit de Arabische minderheid wachten op hun executie in de Karoon gevangenis van de stad Ahvaz in zuidwest Iran.
Hun namen zijn: Mohammad Heidari, Jasem Delfi en zijn broer Rahman Delfi, Sayad Arjmandi Ashae Zin, Ali Esmaili, Hasan Rahimi Kia, Karim Pour Samandi, Mohsen Albu Ghabish, Aziz Albu Ghabish en zijn broer Hasan Albu Ghabish.

Regime in Iran hervat openbare executies na schijnverkiezingen
Het Iraanse regime heeft vorige week zes gevangenen opgehangen na een korte pauze in de executies tijdens de aanloop naar de schijnverkiezingen.
De veroordeelde mannen zijn op 29 juni in het openbaar zowel als in gevangenissen ter dood gebracht in een duidelijke poging om angst te zaaien onder de bevolking.
Een gevangene, Hossein Tokan, werd veroordeeld wegens drugshandel en opgehangen op het Salman Farsi plein in de stad Ahvaz. Een tweede gevangene waarvan de naam niet bekend is,  die was veroordeeld wegens het bedreigen van de veiligheidstroepen, werd ook in het openbaar opgehangen.
Drie anderen,  de Afghaanse Aref Nourzehi, 37, Shir Mohammad Kashani, 30, en Qorban Ali Souri, 55 – die al 13 jaar gevangen had gezeten – zaten in eenzame opsluiting en zonder contact te mogen hebben met hun familie alvorens te worden opgehangen in de centrale gevangenis in Zahedan.
De zesde gevangene, alleen met zijn initialen aangeduid als AS, werd opgehangen in de gevangenis van Gachsaran, west Iran.

Iran: gevangene sterft dag voor vrijlating onder verdachte omstandigheden 

Op maandag 24 juni 2013, overleed een Baluchi gevangene, Aliraza Shahbakhsh, 23, een dag voor zijn vrijlating onder verdachte omstandigheden in de Zahedan gevangenis. Om deze moord geheim te houden mochten de gevangenen gedurende vijf dagen geen contact met de buitenwereld hebben van  het theocratische regime.
Aliraza Shahbakhsh was op 16 jarige leeftijd gearresteerd wegens de vermeende moord op de zoon van Abdulmajid Nodyzehi, een IRGC commandant. Na 7 jaar gevangenisstraf zou Aliraza dinsdag 24 juni vrijgelaten worden, nadat hij onschuldig bleek te zijn.
Abdulmajid Nodyzehi wordt door de bevolking van de regio gehaat wegens zijn misdaden en zijn directe rol bij de executies van en moord op leden van de Baluchi minderheid.

Op 20 juni 2013 overleed Afshin Osanlou, 42, politieke gevangene en een arbeidsactivist, plotseling onder verdachte omstandigheden in zaal 12 van afdeling 4 van de Gohardasht gevangenis in de stad Karaj. Hij stierf terwijl hij binnen enkele maanden na 5 jaar gevangenisstraf zou worden vrijgelaten.
Na zijn dood beweerde de algemeen directeur van de gevangenissen in de provincie Teheran ten onrechte dat de heer Osanlou in het ziekenhuis van in het ziekenhuis van Gohardasht was overleden als gevolg van een hartaanval. (ISNA State News Agency-22 juni 2013), maar volgens de autoriteiten van het ziekenhuis was hij al vóór aankomst in het ziekenhuis overleden.
Hij was op december 2009 gearresteerd uitsluitend vanwege zijn vakbondsactiviteiten en het verdedigen van de rechten van werknemers. Hij was langdurig zwaar gemarteld voor een lange tijd en de sporen daarvan waren op zijn lichaam te zien.

Secretariaat van de Nationale Raad van Verzet van Iran
30 juli 2013