Zes Koerdische politieke gevangenen in de Centrale gevangenis van Mahabad hebben diverse lichamelijke problemen, maar de gevangenisautoriteiten en ambtenaren van de bewakingsdienst verhinderen medische behandeling.

De meeste tanden van de 53-jarige Mohsen Jeldiani’s uit Oshnavieh (in provincie West-Azerbeidzjan) zijn rot. Gevangenisartsen willen hem doorverwijzen naar een medisch centrum buiten de gevangenis maar de gevangenisautoriteiten en ambtenaren van de bewakingsdienst staan dat niet toe.
De heer Jeldiani was onderwijzer en lid van de gemeenteraad. Hij werd door de Iraanse islamitische regering in 2009 in de stad gearresteerd en veroordeeld tot 6 jaar gevangenis met dwangarbeid.

De 26-jarige Fraydon (Samkou) Osmani heeft een hernia. Hij heeft meerdere malen medisch verlof gevraagd maar de gevangenisautoriteiten en de inlichtingendienst hebben nog niet op zijn aanvragen gereageerd.

Jamal Mohammadi heeft rugklachten, maar heeft tot nu toe alleen nog maar negatieve reacties gekregen  op aanvragen voor medische behandeling buiten de gevangenis.
Volgens een welingelichte bron is de Koerdische politieke gevangene Qasem Rahimi Azar besmet met tuberculose. Hij voegde daaraan toe: “Niet alleen is er geen antwoord gekomen op zijn herhaalde verzoeken om behandeling van zijn ziekte, maar zoals vaker gebeurt kreeg hij eenzame opsluiting om hem onder druk te zetten.”
Twee andere politieke gevangenen, Jalal Nasseri en Jamal Qadernejad lijden aan verlies van hun gezichtsvermogen en ernstige rugpijn, wat veroorzaakt is door ‘vervolging door ondervragers van de veiligheidsdienst in de Centrale Gevangenis van Mahabad ‘. (Kurdpa, 29 juli 2013)