De politie heeft de man geïdentificeerd die zichzelf zaterdagochtend 27 juli in brand heeft gestoken: “Onderzoek toont aan dat de man afkomstig  is uit Qazvin en behoort tot de Derwisj minderheid. Hij kwam vanmorgen (zaterdag)  naar Teheran, kocht wat benzine en stak zichzelf in brand.” (persagentschap ISNA, 27 juli 2013)
In een bericht dat naar persbureau Kurdpa werd verstuurd stond dat de man Mohammad Qanbari heet en dat hij deze daad gepleegd heeft uit protest tegen nationale en religieuze discriminatie.

De 25-jarige man stierf enkele uren later in het ziekenhuis.

In het voorjaar staken de twee Koerden Hassan Razavi en Nickmard Taheri, volgelingen van de ‘Yarsan’ religie, zichzelf in Hamadan in brand uit protest tegen de wandaden van agenten van de inlichtingendienst van de islamitische regering; Mohammad had ook geprotesteerd, maar geen enkele reactie van de autoriteiten ontvangen.
‘Yarasan’ wordt niet gerekend tot een religieuze minderheid in de Iraanse grondwet en de staatsmedia noemen het een ‘sekte’. De aanhangers van deze religie hebben hiertegen geprotesteerd, evenals de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed. (Kurdpa, 27 juli 2013)