25 juli 2013 – Leden van de christelijke minderheid zijn gestraft omdat ze hun recht op vrijheid van godsdienst hebben uitgeoefend. Mensenrechtenactivisten eisen hun onmiddellijke vrijlating. De christelijke minderheid in Iran wordt in toenemende mate blootgesteld aan vervolging.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten zijn in Iran acht protestanten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Het betreft christenen die medio oktober 2012 gearresteerd werden bij een gebedsbijeenkomst in de Iraanse stad Shiraz.

Ze zijn nu schuldig bevonden aan “bedreiging van de nationale veiligheid en het verspreiden van propaganda tegen het regime”. De volgende personen zijn veroordeeld: Mohammed Roghangir (zes jaar gevangenisstraf), Massoud Rezale (vijf jaar), Mehdi Ameruni  en Bijan Farokhpour Haghighi (ieder drie jaar), Shahin Lahooti en Suroush Saraie (ieder twee en een half jaar), Eskandar Rezale en Roxana Forughi (ieder een jaar).

De directeur van Christian Solidarity Worldwide, Mervyn Thomas, heeft de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de veroordeelden geëist: Ze zijn onschuldig. Het regime in Teheran vervolgt ten onrechte religieuze minderheden, omdat ze een bedreiging zouden vormen.

Het regime moet ophouden met het karakteriseren van legitieme religieuze activiteiten als een misdaad tegen de nationale veiligheid en in plaats daarvan de godsdienstvrijheid voor alle burgers beschermen. Steeds weer worden christenen in Iran op religieuze gronden staatsrechterlijk vervolgd en gevangengezet. Vooral  moslims die christen zijn geworden krijgen bijzondere aandacht van de staat