12 augustus 2013 – 10 jaar gevangenisstraf voor overgaan tot het christelijk geloof en lidmaatschap van een huiskerk.
De 27-jarige Mustafa Bordbar (zie foto), die in Teheran in de Evin gevangenis zit, is op 31 juli door een revolutionaire rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens vermeende “misdaden tegen de nationale veiligheid “.

De voormalige moslim, die zich tot het christendom heeft bekeerd, werd in december gearresteerd bij een kerstviering met vrienden. Een aantal jaar geleden zat hij ook al wegens “afvalligheid van de islam en lidmaatschap van een huiskerk” in hechtenis.

De christenen in Iran zijn het slachtoffer zijn van systematische vervolging. Dat omvat willekeurige arrestaties, strenge beperkingen op religieuze diensten in het Farsi, een verbod op de verspreiding van Bijbels en christelijke literatuur, intimidatie en represailles.

De vervolging van religieuze minderheden door  het regime in Teheran is in strijd met het recht op vrijheid van godsdienst. Iran heeft zich hiertoe verplicht door het ondertekenen van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.