20 juli 2013 – Petitie van advocaten: de VN-vluchtelingenorganisatie moet  de Iraanse vluchtelingen in Irak  erkennen als asielzoekers met recht op internationale bescherming.
Nontombi Tutu (foto), dochter van mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu: “De Verenigde Naties en de Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Iraanse ballingen in Camp Liberty.

Zij waren het die hebben aangedrongen op de verhuizing van de bewoners van Ashraf naar Camp Liberty. De VN en de VS moeten door hun acties voldoen aan hun waarden en verplichtingen! Als Amerikaans staatsburger dring ik er bij mijn regering op aan hun toezegging om de Iraanse ballingen in Irak te beschermen na te komen. Het verbreken van hun beloftes zou een schande zijn voor ons als Amerikanen, en voor de mensen in Camp Liberty zou het een ramp zijn. We kunnen niet inactief gaan zitten wachten totdat ze opnieuw slachtoffer worden van een bloedbad.”

Voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York werd medio juli met wakes en betogingen door Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten opgeroepen tot effectieve maatregelen van de Verenigde Naties ter bescherming van de meer dan 3.000 Iraanse asielzoekers, die in Camp Liberty in de buurt van Bagdad in gevaar zijn. In Camp Liberty lopen de weerloze Iraanse ballingen constant het risico slachtoffer te worden van terroristische aanslagen. Sinds februari 2013 zijn daar 10 mensen gedood bij aanslagen, en vielen er ruim 170 gewonden. Fundamentalistische huurlingen van het regime in Teheran hebben gedreigd met nog meer aanslagen op de Iraanse ballingen.

Onder de beroemde persoonlijkheden die bij de betogingen spraken waren Patrick Kennedy, neef van John F. Kennedy en voormalig Amerikaans Congreslid, en Nontombi Naomi Tutu, gerespecteerd mensenrechtenactiviste en dochter van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu, symbool van de anti-apartheidsbeweging.

De demonstranten riepen de VN op om aan te dringen bij de Iraakse regering Camp Liberty open te stellen voor onafhankelijke waarnemers en mensenrechtendeskundigen. Camp Liberty staat onder controle van het Iraakse leger. De Iraanse ballingen worden daar als gevangenen vastgehouden. De bewoners hebben geen contact met de buitenwereld en geen bewegingsvrijheid. Advocaten, mensenrechtenwaarnemers, journalisten en familieleden moge het kamp niet betreden.

Tijdens een persconferentie, die op 12 juli plaatsvond in New York, werd er door advocaten een petitie gepresenteerd, gericht aan de Veiligheidsraad, de secretaris-generaal en de Hoge Commissaris voor de mensenrechten. Daarin eisten zij dat de VN zich ervoor inzet dat het de Iraanse ballingen uit Camp Liberty wordt toegestaan om terug te keren naar de nederzetting Ashraf, waaruit ze in 2012 werden verdreven. Door zijn oppervlakte, solide bebouwing en de bestaande beschermende voorzieningen die daar zijn, biedt Ashraf meer veiligheid tegen terreuraanslagen. Ashraf moet worden verklaard als vluchtelingenkamp onder controle van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR).

Gelet op de benarde situatie moet de UNHCR alle Iraanse ballingen in Camp Liberty per omgaande het recht op asiel toekennen en hen onder  internationale bescherming stellen. Onder de deelnemers van de persconferentie waren de jurist Dr Tahar Boumedra, die drie en een half jaar gevolmachtigde voor de mensenrechten was van de VN-hulpmissie voor Irak (UNAMI), en Dr Ramesh Sepehrrad van het Institute for Conflict Research aan de George Mason University.