Hossein Ronaghi Maleki is veroordeeld tot 15 jaar voor het ‘beledigen’ van de Iraanse religieuze dictatuur.
Mensenrechtenactivisten hebben hun bezorgdheid geuit over de gezondheid van Hossein Ronaghi Maleki, een Iraanse blogger die in hongerstaking is uit protest tegen zijn vonnis van 15 jaar gevangenisstraf en de weigering van de autoriteiten om hem de gevangenis te laten verlaten ondanks zijn ernstige medische problemen.

De 27-jarige Ronaghi Maleki werd in december 2009 gearresteerd na de onlusten die volgden op de  betwiste presidentsverkiezingen in Iran. Hij werd opgepakt in zijn vaders huis in de stad Malekan in de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan en naar Teherans beruchte Evin-gevangenis gebracht, waar hij 376 dagen in afzondering werd vastgehouden.

Maleki, die blogde onder de naam Babak Khorramdin (een verwijzing naar een historische Perzische vrijheidsstrijder uit Azerbeidzjan) werd in 2010 veroordeeld tot 15 jaar gevangenis wegens het ‘verspreiden van propaganda tegen het regime’, ‘lidmaatschap van de internetgroep Iran Watch’ en ‘beledigen van de grote leider van Iran’.
Volgens het Committee for Human Rights Reporters in Iran was Maleki  deskundig op het gebied van computerprogrammering en het opzetten van websites die bedoeld waren om censuur online te omzeilen en manieren te vinden om toegang te krijgen tot geblokkeerde internetadressen.

Zoleikha Mousavi, de moeder van Hossein Ronaghi Maleki, gaat in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden van haar zoon in de gevangenis en om aandacht te krijgen voor zijn hongerstaking.

Zoleikha Mousavi heeft aangekondigd dat zij in hongerstaking gaat omdat de autoriteiten de gezondheidstoestand van haar zoon negeren. Zij zegt: “Misschien zal op deze manier iemand onze stem horen.”