2 september 2013 – Militaire aanval op ongewapende burgers: meer dan 50 mensen, waaronder zes vrouwen, stierven bij een moordpartij door het Iraakse leger.
Op 1 september hebben Iraakse troepen een bloedbad aangericht onder Iraanse vluchtelingen in de nederzetting Ashraf, ten noorden van Bagdad. Ze vuurden met machinegeweren op ongewapende burgers en doodden ten minste 50 Iraanse ballingen, waaronder zes vrouwen.

In de nacht van zaterdag op zondag bestormden Iraakse troepen de nederzetting Ashraf. Eerst schoten ze met antitank raketten op de gebouwen waarin de Iraanse ballingen zich ophielden. Daarna schoten ze alle vluchtelingen neer die ze konden vinden. Meerdere Iraanse dissidenten werden letterlijk geëxecuteerd door een schot door het hoofd, nadat zij door de soldaten waren geboeid.
De hele zondag doorzochten de soldaten de nederzetting op zoek naar Iraanse ballingen. De troepen drongen zelfs door tot in de ziekenboeg van Kamp Ashraf en schoten negen gewonde vluchtelingen dood die daar hun toevlucht hadden gezocht.
Over het lot van de vluchtelingen die het bloedbad overleefden bestaat op dit moment geen zekerheid. De troepen, die Ashraf nog steeds bezet houden, geven geen toestemming voor een onderzoek naar de situatie door VN-functionarissen.
In Ashraf, dat 25 jaar geleden door de Iraanse ballingen uit eigen middelen werd opgebouwd, woonden oorspronkelijk meer dan 3.000 Iraanse dissidenten. In 2012 werd het merendeel van deze asielzoekers gedwongen gedeporteerd naar Camp Liberty bij Bagdad. In Ashraf bleven ongeveer 100 Iraanse ballingen achter om de verkoop van privébezit van de ontheemde bewoners te regelen. Het verblijf in Kamp Ashraf voor onbepaalde tijd van de 100 Iraanse ballingen werd in juli 2012 overeengekomen in een deal met de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.
Volgens veiligheidsexperts zit het regime in Teheran, dat een vernietigingscampagne tegen Iraanse dissidenten voert, achter het bloedbad. De Iraakse regering, die connecties heeft met het regime in Teheran, wil de Iraanse dissidenten onder dwang uit Kamp Ashraf verdrijven en schrikt zelfs niet terug voor het afslachten van weerloze burgers.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de aanval op de Iraanse ballingen in Kamp Ashraf veroordeeld. Gyorgy Busztin van de VN-delegatie in Irak veroordeelde het geweld en riep de Iraakse autoriteiten op om de beschuldigingen te onderzoeken, de gewonden zo snel mogelijk medische hulp te geven en de veiligheid in het kamp te herstellen. De VN zal zelf ook de beschuldigingen onderzoeken, verklaarde Busztin.
meer Informatie:
Hieronder foto’s en video’s van het bloedbad in Ashraf op 01-09-2013.
Belangrijk:
De foto’s en video’s van het bloedbad in Ashraf zijn niet geschikt voor kinderen
We tonen ze om het publiek te informeren over de ware omvang van deze misdaad tegen weerloze vluchtelingen

 

Attachment Size
US State Department 172.91 KB
The United States Embassy in Iraq 192.82 KB
Amnesty International 256.01 KB
The Washington Time 150 KB
European Parlement Stevenson-Hon. Ashton 118.76 KB
UN News Center 96.38 KB
Foto’s ( Schokkende beelden) 794.44 KB