Persbericht van Struan Stevenson, MEP, voorzitter van de Europese Delegatie voor de betrekkingen met Irak
1 september 2013 18:23 – DE LIJDENSWEG VAN ASHRAF
De voorspelbare gevolgen van het gebrek aan westerse actie in Syrië manifesteerden zich gisteravond in de meedogenloze slachting van ongewapende burgers in Kamp Ashraf in Irak. Rond middernacht op zaterdag 31 augustus bestormden verscheidene bataljons Iraakse soldaten en speciale SWAT-strijdkrachten het slapende kamp, op rechtstreeks bevel van eerste minister Nouri al-Maliki. Er werden anti-tankraketwerpers en mortiergranaten afgevuurd op de woonbarakken van het vluchtelingenkamp, waarna de vluchtende bewoners met machinegeweren werden beschoten. Tot dusver zijn er 44 doden en tientallen ernstig gewonden gemeld.

Ten minste 5 bewoners, waaronder één vrouw, werden gehandboeid en standrechtelijk geëxecuteerd met een schot in het achterhoofd. Gewonden en overlevende bewoners zijn ontvoerd. Deze systematische slachtpartij zette zich voort tot in de ochtenduren van zondag 1 september en ondanks herhaalde pleidooien voor interventie door de VN of de VS hebben beide genoemde partijen niets gezegd en niets gedaan.

Deze meest recente slachting in Ashraf was even vermijdbaar als voorspelbaar. Vele parlementsleden, congressleden, senatoren en vooraanstaande gerechtelijke en militaire functionarissen in Europa en Amerika waarschuwden al maandenlang dat er een slachtpartij dreigde.
Honderd burgerbewoners waren in Ashraf achtergebleven na de onvrijwillige overplaatsing van meer dan 3000 vluchtelingen naar een klein hoekje van een voormalige US-legerbasis, Kamp Liberty, bij de luchthaven van Bagdad.

De vluchtelingen, waaronder veel vrouwen, zijn Iraanse dissidenten, gehaat door het fascistische mullah-regime in Teheran. Ze werden aangemoedigd om Ashraf te verlaten, waar ze al meer dan 30 jaar woonden, door de belofte van de UN en VS dat ze zich al snel in een veilig derde land zouden kunnen vestigen. Nu worden ze al ruim 2 jaar vastgehouden in afschuwelijke omstandigheden, door een VN-werkgroep beschreven als ‘gevangenisachtig’, en slechts een handvol bewoners is met succes elders geplaatst.

Intussen bleven, krachtens de overeenkomst met de VN en de VS, 100 bewoners achter in Kamp Ashraf om de afhandeling te regelen van hun roerende en onroerende eigendommen, gewaardeerd op vele miljoenen dollars. Advocaten in dienst van de Ashraf-bewoners zijn bij onderhandelingen over de verkoop van die eigendommen bedreigd en afgeschrikt door het Iraakse regime, terwijl eerste minister al-Maliki, op instructies van zijn sponsors in Teheran, de voorzieningen voor water, voedsel en elektriciteit afsloot in een poging om de resterende bewoners weg te krijgen en hun bezittingen te plunderen.

Eind vorige week bleek uit berichten uit Iran dat de mullahs de Syrische crisis en de ineffectiviteit van het westen beschouwden als de ideale dekmantel voor een meedogenloze aanval. Ondanks waarschuwingen aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en aan anderen over de onvermijdelijkheid van een aanval werd er niets ondernomen om de ongewapende mannen en vrouwen van Ashraf te beschermen, en dat heeft vele levens gekost.

Nu hun doelstellingen in Ashraf zijn behaald en het westen blijft aarzelen in de Syrische crisis  kunnen we vergelijkbare preëmptieve acties verwachten tegen de 3000 bewoners van Kamp Liberty. Ondanks de zogeheten bescherming van de VN zijn deze vluchtelingen al twee keer het slachtoffer geweest van mortieraanvallen die leidden tot meer dan 10 doden. John Kerry benadrukte ook dat het Iraanse regime achter deze aanvallen zit.

Terwijl Ban Ki Moon, Ashton en Obama machteloos in hun handen wringen, gaat het doden van onschuldigen door. Teheran en Bagdad zijn beide bondgenoten van het meedogenloze Assad-regime in Syrië en zullen zich ongetwijfeld verkneukelen dat het westen het vergassen van ruim 1400 mensen in Damascus en de napalmaanval op schoolkinderen in Aleppo eenvoudigweg kan negeren. Wat een volmaakte dekmantel voor hun eigen meedogenloze aanval op Ashraf. Het negeren van deze misdadige en barbaarse aanval op Ashraf betekent het groene licht voor een grootschalige slachtpartij in Kamp Liberty. De lijdensweg van Ashraf had vermeden kunnen worden, als het westen naar de waarschuwingen had geluisterd. De liquidatie van Liberty zal volgen, tenzij we al-Maliki en zijn Iraanse medestanders nu ter verantwoording roepen.