UNAMI, unmissions.org  – Baghdad, 3 september 2013 – 24 uur na de tragische gebeurtenissen die geschiedden in Kamp Ashraf, bracht een UNAMI delegatie, geleid door de vice speciaal vertegenwoordiger van de secretaris generaal van de VN (DSRSG), meneer Gyorgy Busztin, en de UNAMI chef van Mensenrechten en van de Medische afdeling een bezoek aan het kamp, gisteren, waar zij, afzonderlijk, de overlevende bewoners van het kamp en de commandant van de politie van Diyala ontmoetten.

Binnen in het kamp vond de delegatie 52 lichamen in een geïmproviseerd lijkenhuisje. Allen bleken zij geweerkogelwonden te hebben, de meeste van hen in het hoofd en het bovenlichaam, en verschillende met hun handen geboeid. De delegatie zag ook verscheidene beschadigde gebouwen, waaronder één verbrand, en er waren ook menige explosieven te zien.

De delegatie werd ervan op de hoogte gebracht door de bewoners dat er nog zeven personen gemist werden.
Na de bemiddeling door de delegatie tussen de Irakese autoriteiten en de bewoners, stemden zij ermee in,  Irakese ambulances toe te laten de lichamen van de gedode bewoners over te brengen naar het mortuarium in Baquba. De chef van het bureau voor mensenrechten en andere leden van de delegatie bleven in Kamp Ashraf voor verder toezicht.

Zijn vorige verklaring benadrukkend, uitte de UN afgevaardigde zijn  woede over de brute moord op de Kampbewoners. Meneer Busztin nam notitie van de verklaring die afgelegd was door de Irakese overheid, en kondigde aan dat Irak zijn eigen onderzoek initieerde in dit tragische gebeuren. Hij bevestigde ook de Irakese verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de Ashraffies:  “ Ik roep de Irakese regering op een diepgaand, onpartijdig en transparant onderzoek in te stellen over deze gruwelijke misdaad die zonder terughoudendheid is gepleegd, en dat de resultaten openbaar gemaakt worden”, zo zei hij.

Onderstrepende de opperste gevoeligheid van de situatie waarin Kamp Ashraf geen adequaat niveau van veiligheid biedt voor zijn bewoners, bevestigde Busztin, dat “totdat de bewoners van het kamp veilig geherhuisvest zijn, alle maatregelen genomen moeten worden om hun levens te beschermen”.