15 september 2013 – Er is grote bezorgdheid om zeven Iranese vluchtelingen in Ashraf in Irak, omdat ze in gevaar zijn gedeporteerd te worden naar Iran. In Iran zijn ze bedreigd door marteling en executies.
Het VN-vluchtelingenwerk heeft op 13 september haar grote bezorgdheid geuit met betrekking tot de veiligheid van zeven Iranese Vluchtelingen, waaronder zes vrouwen; ze zijn tijdens een aanval op het kamp Ashraf gedeporteerd door Irakese soldaten.

De zeven gedeporteerden zijn door het VN-vluchtelingenwerk erkende asielzoekers. Ze hebben conform de Vierde Conventie  van Geneve de status van personen die door het “volkenrecht beschermd” zijn. Het VN-vluchtelingenwerk heeft de Irakese regering opgeroepen om hun veiligheid te warborgen en hun deportatie te voorkomen.

Het UNHCR maakte bekend dat de 42 Iranese vluchtelingen die het bloedbad in het Ashraf op 1 september 2013 overleefd hadden veilig te verplaatsen naar het Camp Liberty bij Bagdad (volgens de Irakezen Camp Liberty). Opnieuw eiste het UN-vluchtelingenwerk noodzakelijke maatregelen ter bescherming van de Iranese asielzoekers in Camp Liberty.

Ook in het Camp Liberty zijn de weerloze asielzoekers in acute gevaar hun leven te verliezen. Sinds februari 2013 zijn op die plek 10 Iraniërs door terreur aanslagen gedood en er waren meer dan  170 bezeerde mensen. Fundamentalistische huurlingen hebben al gedreigd met nieuwe aanvallen op de Iranese mensen in Irak.