18 september 2013 – Dagelijks wakes en demonstraties van mensenrechtenactivisten en Iraanse ballingen in verschillende steden van de wereld.
Sinds de moord op Iraanse vluchtelingen in Kamp Ashraf in Irak, waar op 1 september 52 weerloze asielzoekers zijn gedood en zeven gijzelaars werden meegenomen, worden er elke dag wakes en demonstraties gehouden door Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten in verschillende steden over de hele wereld, o.a. in Berlijn, Genève, Parijs, Londen, Stockholm, Oslo, Washington en Ottawa.

De deelnemers doen een beroep op de VN en westerse regeringen om dringend maatregelen te nemen voor de vrijlating van gijzelaars. Volgens berichten uit Irak worden de ontvoerde asielzoekers, waaronder zes vrouwen, op dit moment door speciale eenheden van het Iraakse leger vastgehouden in de beruchte martelgevangenissen in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Ze lopen het risico aan het regime in Teheran uitgeleverd te worden. Dat zou de doodstraf betekenen voor deze Iraanse oppositieleden.

Familieleden van de in Irak verblijvende vluchtelingen zijn in hongerstaking gegaan om de aandacht te vestigen op de levensgevaarlijke situatie waarin de Iraanse asielzoekers in Irak verkeren. Met hun wakes willen de Iraanse ballingen bereiken dat de Iraanse vluchtelingen in Irak internationale bescherming krijgen. Meer dan 3.000 geïnterneerde vluchtelingen in Camp Liberty bij Bagdad lopen continu gevaar slachtoffer te worden van terreuraanslagen. Sinds februari 2013 zijn daar door terreuraanslagen 10 mensen gedood en meer dan 170 gewond.

Mensenrechtenactivisten doen een dringend beroep  op de internationale gemeenschap om er alles aan te doen om zo snel mogelijk VN- blauwhelmen in Camp Liberty te stationeren om een nieuwe moordpartij op de Iraanse asielzoekers te voorkomen. Ze eisen ook dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de bloedige aanslag van 1 september internationaal strafrechtelijk vervolgd worden.