10 september 2013 – Mensenrechtenactivisten vrezen dat de gegijzelde vrouwen en mannen naar Iran zullen worden gedeporteerd, waar hen marteling en executie te wachten staat.

In haar openingstoespraak op de 24e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève van 9 september veroordeelde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay (foto), opnieuw het vermoorden van 52 Iraanse vluchtelingen in Kamp Ashraf in Irak. Zij eisten bijzondere maatregelen om de bescherming van de Iraanse asielzoekers in Ashraf en in Camp Liberty garanderen.

Op 1 september 2013 zijn in Ashraf, ten noorden van Bagdad, 52 ongewapende Iraanse vluchtelingen, waaronder zes vrouwen, door Iraakse troepen vermoord. De wrede slachting werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld.
Veel van de Iraanse dissidenten in Kamp Ashraf werden letterlijk geëxecuteerd door een schot door het hoofd. Zeven vluchtelingen, waarvan zes vrouwen, werden door de soldaten als gijzelaars ontvoerd. Mensenrechtenactivisten vrezen dat ze naar Iran zullen worden gedeporteerd, waar hen marteling en executie te wachten staat.

De moordpartij in Ashraf is een ernstige misdaad tegen de menselijkheid. Volgens veiligheidsdeskundigen zit het regime in Teheran, dat een vernietigingscampagne voert tegen de Iraanse dissidenten, achter het bloedbad. De VN heeft het aantal slachtoffers na een onderzoek bevestigd.