21 september 2013 – Politieke gevangenen lijden onder voortdurende mishandeling en vernederingen onder de regering van de nieuwe ‘gematigde’ president Hassan Rouhani, volgens berichten vanuit het regime.
Volgens de berichten behoeft politieke gevangene Dr. Hani Yazarlou dringend medische behandeling na twee hartoperaties, maar heeft hij geweigerd naar het ziekenhuis te gaan omdat hij gedwongen werd om gevangeniskleding te dragen.

Dr. Yazarlou was zowel voor als na de revolutie van 1979 een politieke gevangene, en ook zijn vrouw Nazila Dashti en twee zonen Hood en Hamed werden gedetineerd tussen 2007 en 2012.

Politiek gevangene Mehdi Sajedi-far, die ernstige darmklachten heeft, werd in februari 2012 gearresteerd door de inlichtingendienst en bracht twee maanden in afzondering door alvorens te worden veroordeeld tot 10 jaar hechtenis door rechter Salavati, wegens contacten met buitenlandse overheden.
Dit ondanks het feit dat hij in contact moet blijven met mensen in het buitenland als gevolg van zijn werk als onderzoeker en medewerker van de biotechnologische en genetische associatie, en moet deelnemen aan internationale congressen in de genetica in landen als India, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Hij weigert nu om te worden overgebracht naar de gevangenis indien hij wordt gedwongen om gevangeniskleding, handboeien en ketens te dragen.
Politiek gevangene Mohsen Negahban heeft zelf zijn lippen en ogen dichtgenaaid en is in hongerstaking in protest tegen zijn ondraaglijke omstandigheden in de isoleercel in Zahedan Gevangenis.

Twee andere gevangenen en medewerkers van de soennitische minderheid, Foad Reza-zadeh en Hossein Javadi, werden onlangs vrijgelaten uit de Rajaii Shahr Gevangenis, maar zijn opnieuw gearresteerd.

Reza-zadeh zat al 18 maanden in de Rajaii Shahr Gevangenis en poogde na zijn vrijlating het land te ontvluchten. Hij werd echter gearresteerd door veiligheidstroepen in de stad Poldasht en 40 dagen in hechtenis gehouden in het bureau van de inlichtingendienst in Oruimeh; vervolgens werd hij opnieuw ingesloten in de Rajaii Shahr.
De heer Javadi zat voor zijn vrijlating drie jaar lang in de gevangenis en werd opnieuw gearresteerd door het ministerie van Informatie op 27 augustus in de stad Bukan, en opnieuw ingelosten in de Rajaii Shahr wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.