24 september 2013 – “De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties heeft vandaag een beroep gedaan op de regering van Irak om al het mogelijke te doen om de verblijfplaats vast te stellen van zeven voormalige inwoners van Kamp Ashraf. Deze worden vanaf 1 september vermist , toen de nederzetting waar de Iraanse ballingen woonden werd aangevallen, waarbij minstens 52 bewoners gedood zijn,” aldus het VN News Center.

“Wij zijn ernstig bezorgd over beschuldigingen dat zeven voormalige inwoners van Kamp Ashraf, naar verluidt zijn zes van hen vrouwen, werden ontvoerd tijdens de gebeurtenissen van 1 september,”  aldus Rupert Colville, woordvoerder van het Bureau van de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten (OHCHR) tijdens een briefing in Genève.

“Als ze inderdaad zijn ontvoerd, moeten al het mogelijke worden gedaan om ervoor te zorgen dat ze ongedeerd worden vrijgelaten,” voegde de heer Colville daaraan toe, waarbij hij opmerkte dat onbevestigde berichten suggereren dat ze worden vastgehouden op een onbekende locatie in Irak en het risico lopen onder dwang naar Iran te worden teruggestuurd.

“Omdat er nu al drie weken verstreken zijn, herhalen we onze oproep aan de regering om haar uiterste best te doen om licht te werpen op wat er precies gebeurd is en om de daders van deze moorden te identificeren,” zei de heer Colville, die blij was dat de resterende bewoners naar Hurriya worden overgebracht.
“Hij voegde eraan toe dat de UNHCR en anderen de bezorgdheid deelden over de vermiste bewoners en deed een beroep op  de regering op om hun veiligheid te garanderen en dat hun onvrijwillige terugkeer naar Iran te voorkomen,” aldus het rapport.