27 september 2013 – Kerkelijke actie: het hoofd van de Anglicaanse Kerk heeft opgeroepen tot gebed voor mensen die gegijzeld worden, waaronder ook de zeven Iraanse asielzoekers die meegevoerd werden uit Ashraf in Irak.

Justin Welby (foto), aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de Anglicaanse Kerk, heeft opgeroepen tot gebed voor de mensen die in verschillende landen gegijzeld worden, waaronder ook de zeven Iraanse asielzoekers die uit Ashraf in Irak ontvoerd zijn.

De zeven gijzelaars, waaronder zes vrouwen, zijn bijna vier weken geleden tijdens een gewapende aanval op het vluchtelingenkamp Ashraf ten noorden van Bagdad door Iraakse soldaten ontvoerd en gegijzeld. Volgens berichten uit Irak worden ze vastgehouden door speciale eenheden van het Iraakse leger in een van de beruchte martelgevangenissen van Bagdad. Ze lopen gevaar te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor deze leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.

Zeven Iraanse politieke vluchtelingen, waaronder zes vrouwen, zijn na het bloedbad in het vluchtelingenkamp Ashraf, dat 52 dodelijke slachtoffers kostte, in opdracht van het regime in Teheran ontvoerd door Iraakse soldaten.

De aartsbisschop van Canterbury zei dat hij zal bidden voor eenieder die zich in gijzeling bevindt, en voor hun familieleden en vrienden die met grote angst wachten op nieuws over de ontvoerden. Hij riep deze week uit als week van gebed voor gijzelaars, met name ook voor de asielzoekers die uit Ashraf zijn weggevoerd. Justin Welby schreef: “Hoe complex de situatie ook is, wij weten dat gijzelingen, ontvoeringen en onwettige moorden altijd fout zijn. We kunnen niet toestaan dat vijandelijkheden en geweld het laatste woord hebben.”