é14 oktober 2013 – France Libertés, de stichting van de voormalige Franse First Lady Danielle Mitterrand, heeft de Franse regering verzocht om zich door het nemen van spoedmaatregelen in te zetten voor de vrijlating van de zeven Iraanse asielzoekers die in Irak worden gegijzeld.

In Frankrijk houden mensenrechtenactivisten een spoedactie om de zeven Iraanse asielzoekers te redden die op 1 september tijdens een gewapende aanval door Iraakse soldaten zijn ontvoerd en gegijzeld uit het vluchtelingenkamp Ashraf ten noorden van Bagdad. De gijzelaars, waaronder zes vrouwen, worden volgens berichten uit Irak door de Iraakse militairen onder marteling verhoord. Zij lopen gevaar te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor de Iraanse leden van de oppositie de doodstraf betekenen.

In Parijs demonstreren mensenrechtenactivisten en Iraanse ballingen voor de bescherming van de  Iraanse vluchtelingen in Irak en de vrijlating van de gijzelaars.
France Libertés, de stichting van de voormalige Franse First Lady Danielle Mitterrand, omschreef het bloedbad in Ashraf, waarbij op 1 september 52 Iraanse vluchtelingen werden doodgeschoten, als een misdaad tegen de menselijkheid en waarschuwde voor het levensgevaar waarin de gijzelaars verkeren. Op 8 oktober deed de mensenrechtenorganisatie een oproep aan de Franse regering om invloed uit te oefenen op Irak om hun internationale verplichtingen na te komen en de gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Alleen d.m.v. internationale druk kan het leven van de gijzelaars gered worden.