15 oktober 2013 – Parlementaire actie voor de bescherming van Iraanse vluchtelingen, die in Irak bedreigd worden met militaire geweld en deportatie naar Iran.

Het Europees Parlement heeft op 10 oktober een resolutie aangenomen, waarin de recente golf van geweld in Irak veroordeeld wordt. In de resolutie staat onder meer:
“Het Europees Parlement veroordeelt de recente terreurdaden en het toenemende sektarische geweld, omdat dit het risico met zich brengt dat het land terugvalt naar religieuze conflicten, waardoor de vrees ontstaat dat dit kan overslaan naar de rest van de regio. Het Europees Parlement wijst erop dat het geweld weliswaar religieuze kenmerken heeft, maar dat de werkelijke oorzaak eerder politiek dan religieus is.”
Over de massamoord in het vluchtelingenkamp Ashraf wordt in de resolutie gezegd:
“Het Europees Parlement veroordeelt de aanval van 1 september 2013 op Kamp Ashraf door Iraakse troepen, waarbij 52 Iraanse vluchtelingen zijn gedood en 7 mensen zijn ontvoerd, waaronder 6 vrouwen, welke volgens vicevoorzitter /hoge vertegenwoordiger Catherine Ashton waarschijnlijk in Bagdad worden vastgehouden. Het Europees Parlement eist hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en verklaart het werk van UNAMI te ondersteunen, die de ca. 3000 bewoners buiten Irak wil hervestigen”.
Veel Europarlementariërs zetten zich d.m.v. een spoedactie in om de zeven Iraanse asielzoekers redden, die op 1 september zijn ontvoerd en gegijzeld tijdens een gewapende aanval door Iraakse soldaten op het vluchtelingenkamp Ashraf ten noorden van Bagdad. De gijzelaars, waaronder zes vrouwen, worden volgens berichten uit Irak door de Iraakse militairen onder marteling verhoord. Zij lopen gevaar te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor de Iraanse leden van de oppositie de doodstraf betekenen.