Amnesty International: “Het opnieuw executeren van een man die op de een of andere manier twaalf minuten aan de galg heeft overleefd, die dood werd verklaard en wiens lichaam aan zijn familie zou worden overgedragen, is gewoonweg ontzettend. Dat laat een fundamenteel gebrek aan menselijkheid zien waarop het Iraanse rechtssysteem helaas grotendeels is gebaseerd.”
Regimeterreur tegen de bevolking: sinds begin dit jaar zijn in Iran minstens 500 mensen geëxecuteerd.
Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, zijn vastbesloten te voorkomen dat een man in Iran, die een dag na zijn executie levend in een mortuarium werd gevonden, opnieuw wordt geëxecuteerd.
De rechterlijke macht van het regime in Teheran heeft bekendgemaakt dat de gevangene, die op dit moment in het ziekenhuis ligt, opnieuw zal worden opgehangen. De man was door het Revolutionaire Hof ter dood veroordeeld en het vonnis zal dan ook voltrokken worden zodra de medische staf bevestigt dat zijn gezondheid voldoende is hersteld.
“Het vreselijke lot van de man, die een tweede executie te wachten staat nadat hij deze beproeving al eens moest ondergaan, onderstreept weer eens de wreedheid en onmenselijkheid van de doodstraf”, aldus Philip Luther, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International. “De Iraanse autoriteiten moeten onmiddellijk de nieuwe executie van Alireza M. afgelasten en een moratorium afkondigen op alle andere executies.”