27 oktober 2013 – Executies, vrouwendiscriminatie, foltering: De Verenigde Naties bekritiseren de ernstige mensenrechtenschendingen in Iran. Er zijn “geen tekenen van verbetering.”
De Verenigde Naties hebben de grove schendingen van de mensenrechten in Iran aan de kaak gesteld. “De mensenrechtensituatie in Iran blijft een kwestie van grote zorg,” staat in het verslag dat de betreffende speciale rapporteur Ahmed Shaheed (foto) op 23 oktober heeft voorgelegd  aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Er zijn in dit opzicht “geen tekenen van verbetering” waar te nemen.
Ondanks de verklaringen van de president van het Iraanse regime, Hassan Rohani, om verbeteringen door te voeren in de mensenrechtensituatie in het land, zijn er tussen januari 2012 en juni van dit jaar 724 doodvonnissen in Iran uitgevoerd, in de eerste helft van 2013 alleen al 202. De meeste van deze doodvonnissen werden wegens drugshandel opgelegd, aldus het rapport.
Shaheed riep het regime in Teheran opnieuw op om drugsgerelateerde misdrijven niet meer als halsmisdaad te behandelen. Tegelijkertijd deed hij een beroep op Iran om een moratorium in te stellen op alle terechtstellingen, openbare executies, waaronder steniging, te verbieden, en om de doodstraf te beperken tot misdaden die ook volgens het internationale recht als een ernstig misdrijf worden beschouwd.

Parijs : protest tegen de mensenrechtenschendingen in Iran
Shaheed uitte ook kritiek op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Iran. Journalisten worden gearresteerd, media worden door de autoriteiten gesloten, vooral de vrijheid van meningsuiting op het internet is zeer beperkt. Minstens 40 journalisten en 29 internet verslaggevers zitten vast, sinds begin dit jaar zijn er 23 journalisten gearresteerd en alleen al in juli zijn er volgens het rapport 67 internetcafés door de autoriteiten gesloten. In totaal zijn ongeveer vijf miljoen websites uit de lucht gehaald.
Het rapport hekelt ook de discriminatie van vrouwen en religieuze en etnische minderheden. De detentieomstandigheden in gevangenissen zoals Bandar Abbas en Evin in Teheran zijn onmenselijk. Foltering wordt nog steeds systematisch toegepast. De speciale rapporteur eist van Teheran toegang tot de gevangenissen om een idee van de omstandigheden daar te krijgen. Tot dusver werd Shaheed de toegang tot Iran geweigerd. Voor zijn verslagen moet hij zich verlaten op getuigen in het buitenland en in Iran