IRAANSE CHRISTEN OVERGEPLAATST NAAR CEL MET MOORDENAARS EN VERKRACHTERS
Jubilee Campaign, 5 november 2013.

De zaak van pastor Saeed Abedini heeft een zeer verontrustende wending genomen, nu de christen is overgeplaatst naar een beruchte en levensgevaarlijke gevangenis. Gisteren meldde de Iraanse familie van Saeed dat hij plotseling is overgebracht naar de Rajai Shahr gevangenis, waar hij verblijft tussen moordenaars, verkrachters en drugsverslaafden. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLJ kan deze ontwikkeling alleen gezien worden als ‘een poging om het leven van pastor Saeed in direct gevaar te brengen’.
Geen bezoek
Een Iraans familielid van pastor Saeed arriveerde gisteren bij de Evin gevangenis voor zijn wekelijkse bezoek aan de pastor. Hem werd verteld dat Saeed op zondag naar de gevangenis buiten Teheran was verplaatst, zo’n anderhalf uur rijden van de stad. Het familielid reisde daarop naar de Rajai Shahr gevangenis en kreeg daar te horen dat pastor Saeed er opgesloten zat en geen toestemming had  om bezoek te ontvangen.
Gevaarlijke criminelen
Het ACLJ heeft bevestigd dat pastor Saeed zich nu bevindt in één van de gevaarlijkste afdelingen van de Rajai Shahr gevangenis, waar moordenaars en verkrachters gevangen zitten. In 2005 beschreef een Nederlandse diplomate van de ambassade in Teheran, Loes Bijnen, de gevangenis als volgt:

‘Rajai Shahr is de plek waar politieke gevangen die als ‘lastig’ worden beschouwd, worden weggestopt. Het is een zware straf als je in deze gevangenis wordt opgesloten. Als je daar eenmaal bent, ben je geen menselijk wezen meer. Wie daar zit wordt helemaal uit het zicht gehouden, zelfs voor mensenrechtenactivisten en de pers. In Rajai Shahr moeten politieke gevangenen hun cellen delen met gevaarlijke criminelen zoals moordenaars, verkrachters en drugsverslaafden, die niet aarzelen om hun celgenoten aan te vallen. Ze hebben niets te verliezen: velen van hen zijn toch al tot de dood veroordeeld. Moorden of onverklaarbare sterfgevallen komen daar regelmatig voor.’
Bron: http://www.jubileecampaign.nl/index.php/iran/287-leven-van-pastor-saeed-abedini-in-groot-gevaar