11 november 2013 – Demonstranten in Berlijn roepen de Bondsregering op om in te grijpen zodat de zeven Iraanse asielzoekers, waaronder zes vrouwen, die op 1 september tijdens een gewapende aanval door Iraakse soldaten als gijzelaars uit het vluchtelingenkamp Ashraf werden ontvoerd , worden vrijgelaten. De gijzelaars lopen gevaar uitgeleverd te worden aan het regime in Teheran. Dat zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.

In Berlijn komen sinds 1 september regelmatig Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten bijeen om zich d.m.v. demonstraties en wakes in te zetten voor de bescherming van Iraanse asielzoekers en het stopzetten van de vele executies in Iran. Ze wijzen op de levensgevaarlijke situatie waarin de 3000 Iraanse asielzoekers in Camp Liberty in Irak verkeren, en vragen internationale bescherming voor deze politieke vluchtelingen.

De deelnemers aan de protestactie herinneren aan de moord van 1 september 2013 op 52 Iraanse vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Ashraf in Irak. Deze massamoord in Ashraf, die gepleegd werd door Iraakse troepen, is een ernstige misdaad tegen de menselijkheid. De VN heeft het dodental na een onderzoek bevestigd. De brute moord op Iraanse ballingen in Kamp Ashraf wordt veroordeeld door de internationale gemeenschap, waaronder de EU en de Duitse regering. Als de internationale gemeenschap niet direct ingrijpt, wordt gevreesd dat de 3000 Iraanse asielzoekers in Camp Liberty bij Bagdad een vergelijkbaar bloedbad te wachten staat.

De demonstranten in Berlijn roepen de Bondsregering op om in te grijpen zodat de zeven Iraanse asielzoekers, waaronder zes vrouwen, die op 1 september tijdens de gewapende aanval door Iraakse soldaten als gijzelaars uit het vluchtelingenkamp Ashraf werden ontvoerd , worden vrijgelaten. De gijzelaars worden in een van de beruchte martelgevangenissen in Bagdad vastgehouden. Zij lopen gevaar uitgeleverd te worden aan het regime in Teheran. Dat zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.
Aan de wakes in Berlijn doen veel familieleden van de vluchtelingen in Irak mee. Verscheidene van hen zijn al weken in hongerstaking om aandacht te trekken voor het levensgevaar waarin de asielzoekers in Irak verkeren. Uit bezorgdheid voor hun geliefden vragen de Iraanse ballingen de Verenigde Naties en de westerse regeringen om reddingsacties voor de bescherming van de Iraanse asielzoekers in Irak en het vrijlaten van de gijzelaars.

Met de wake doen de Iraanse ballingen ook een beroep op de internationale gemeenschap om zich in te spannen voor het stopzetten van de mensenrechtenschendingen en de executies in Iran. Terwijl de nieuwe president van het regime in Teheran zich gematigd voordoet om de wereld gemeenschap te misleiden, gaan in Iran de martelingen in gevangenissen en de massa-executies gewoon onverminderd door. Sinds de verkiezingen in juni zijn al bijna 300 gevangenen geëxecuteerd.