Met een stemming van 83 voor en 36 tegen ondersteunt de VN de mensenrechten in Iran.
19 november 2013 – Resolutie A/C.3/68/L.57 inzake het bevorderen en beschermen van de mensenrechten in de Islamitische Republiek Iran is vandaag gepasseerd met van 83 stemmen voor, 36 tegen en 62 onthoudingen.

SMV verwelkomt de stemming van 19-11-2013 van de derde commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties als een overweldigende steun voor de mensenrechten in Iran.

VN commissie bekritiseert het schenden van de Iraanse mensenrechten.
VN gezant van Iran bekritiseert Canada voor het steunen van een resolutie die ‘verstoken is van feiten’ en ‘de enorme vooruitgang  in het land’ negeert.

VERENIGDE NATIES (The Associated Press) – de commissie mensenrechten van de Algemene Vergadering van de VN heeft scherpe kritiek geuit op de ernstige mensenrechtenschendingen in Iran, zoals marteling, frequent gebruik van de doodstraf en het wijdverspreid beperken van de vrijheid van vergadering en meningsuiting.

Guillermo Rishchynski, de VN gezant van Canada, welk land de resolutie steunde, zei “het schenden van de mensenrechten in Iran blijft grootschalig en ernstig.”
De resolutie vermeldt het gebruik in Iran van onmenselijke straffen zoals geseling en amputaties, het “alarmerend” veelvuldig toepassen van de doodstraf, ook bij jongeren onder de 18 jaar, de pogingen om toegang tot internet te blokkeren of belemmeren, het verstoren van internationale satelliet- uitzendingen, en het intimideren van mensenrechtenverdedigers.
“Naar aanleiding van de positieve openingen en verklaringen moet de regering van Iran nu handelend optreden om aan te tonen dat men zich werkelijk betrokken voelt bij het hervormen van de mensenrechten,” aldus Rishchynski.

Attachment Size
Resolutie A/C.3/68/L.57 inzake het bevorderen en beschermen van de mensenrechten in de Islamitische Republiek Iran (pdf) 46.32 KB