19 november 2013 – Amnesty International houdt een spoedactie met de volgend verklaring: “Het staat nu vast dat de zeven Iraanse ballingen die op 1 september zijn ontvoerd door Iraakse veiligheidstroepen worden vastgehouden in een onofficieel detentiecentrum in het centrum van Bagdad. Ze lopen het risico van marteling en andere vormen van mishandeling en kunnen onder dwang worden teruggestuurd naar Iran.”
In de verklaring staat: “Volgens betrouwbare bronnen zijn de zeven eind september onder strenge beveiliging overgebracht naar een onofficieel detentiecentrum op het voormalige vliegveld al-Muthanna in het centrum van Bagdad. De zeven worden nog steeds ondervraagd.”
“De zeven Iraanse ballingen werden op 1 september 2013 ontvoerd uit Kamp Ashraf, ongeveer 60 km ten noordoosten van Bagdad, toen gewapende mannen het kamp overvielen en 52 bewoners doodschoten. Uit videobeelden en foto’s bleek dat veel van de 52 in het hoofd zijn geschoten, terwijl sommige geboeid waren. Ooggetuigen uit het kamp zeiden dat ze hebben gezien dat de zeven geboeid en geslagen werden, op de grond gegooid en vervolgens in een wit busje zijn weggevoerd.”
De inwoners van Kamp Ashraf zijn leden en aanhangers van een Iraanse oppositiegroepering. Ze verblijven nu in Camp Liberty, Irak.
De spoedactie van Amnesty International doet een beroep op de Iraakse autoriteiten om de zeven bewoners van kamp Ashraf vrij te laten, hun verblijfplaats onmiddellijk bekend te maken en ervoor te zorgen dat de zeven mensen worden beschermd tegen foltering en andere vormen van mishandeling en toegang krijgen tot een advocaat van eigen keuze.
Om meer te lezen over de spoedactie van Amnesty International klik hier.