20 november 2013 – Amnesty International zet zich in voor het vrijlaten van de gegijzelde Iraanse asielzoekers en het voorkomen van hun uitlevering aan Iran. Ze moeten beschermd worden tegen foltering en andere vormen van mishandeling.
Amnesty International houdt opnieuw een spoedactie om de zeven Iraanse asielzoekers die in Irak gegijzeld worden te redden. Ze verkeren in direct gevaar  gemarteld en naar Iran gedeporteerd te worden.
Op 1 september 2013 werd in het vluchtelingenkamp Ashraf, ten noorden van Bagdad, door Iraakse militaire doodseskaders een bloedbad aangericht onder de daar wonende Iraanse asielzoekers. De soldaten schoten 52 ongewapende vluchtelingen dood. De wrede slachting werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld.
Tijdens het bloedbad van 1 september werden zeven Iraanse ballingen als gijzelaar ontvoerd: Fatemeh Tahoori, Vajihe Karbalaey, Mahnaz Azizi, Paars Nabahat, Zahra Ramezani, Fatema Sakhaie en Mohammad Ratebi. Allen zijn door de VN vluchtelingenorganisatie erkend  als asielzoekers. Hen werd hen de status “internationaal beschermde personen” volgens de Vierde Conventie van Genève toegekend.
Ooggetuigen uit Ashraf hebben gezien dat de zeven gegijzelde vluchtelingen werden geslagen, geboeid, op de grond gegooid en vervolgens meegenomen in een wit busje. De Iraakse regering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag afgewezen, hoewel Iraakse veiligheidstroepen ook al verantwoordelijk waren voor eerdere aanvallen op Ashraf, waarbij veel Iraanse ballingen zijn gedood.
Volgens berichten worden de gijzelaars vastgehouden in een van de beruchte martelgevangenissen in Bagdad en lopen het risico te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.

Amnesty International houdt een spoedactie om ervoor te zorgen dat de gijzelaars worden vrijgelaten en hun uitlevering naar Iran wordt voorkomen. Ze moeten beschermd worden tegen foltering en andere vormen van mishandeling.

•    Oproep om te doneren: REDT LEVENS!
•    Schreeuw om hulp van Iraanse asielzoekers in Irak.
•    Dringende reddingsactie: laat gijzelaars vrij en voorkom risico van deportatie!

Redt vluchtelingen van direct levensgevaar!
De 29-jarige Mohammad Akhavan is een van de Iraanse asielzoekers in Irak, die een dringende oproep om hulp hebben gedaan aan de internationale gemeenschap. Mohammad rouwt om zijn tweelingbroer Said, die op 1 september 2013 op brute wijze werd vermoord in het vluchtelingenkamp Ashraf in Irak. Said en 51 andere politieke vluchtelingen uit Iran waren het slachtoffer van een wrede moordpartij, gepleegd door Iraakse troepen.

Mohammad Akhavan (links) met zijn tweelingbroer Said

Mohammad en Said hebben in hun jeugd al veel ellende te verduren gehad. Na de executie van hun moeder in Iran moest de tweeling met hun vader vele jaren van vluchten en achtervolging doorstaan.

Toen vonden zij in Ashraf in Irak een toevluchtsoord. Daar werden door  Iraakse troepen in 2009 en 2011 gewapende aanvallen gepleegd op de weerloze Iraanse ballingen. Mohammad en Said moesten meemaken dat er bijna 50 van hun medebewoners gedood werden en honderden gewond raakten.

Mohammad en Said verloren hun moeder toen ze nog klein waren. Ze werd in Iran geëxecuteerd, omdat ze zich inzette voor democratie en mensenrechten.
In 2012 behoorde Mohammad tot de 3.000 asielzoekers die gedwongen vanuit Ashraf werden overgeplaatst naar het inhumane interneringskamp Camp Liberty bij Bagdad. Daar werden sinds februari 2013 door terreuraanslagen tien Iraanse ballingen gedood en meer dan 170 gewond.
In september kreeg Mohammad dan het vreselijke nieuws te horen van de moord op zijn broer Said, die in Ashraf was achtergebleven.

Said Akhavan ( tweede van links) werd met de handen op de rug gebonden letterlijk geëxecuteerd (Ashraf, 01-09-2013).
Bij het bloedbad werden zeven Iraanse vluchtelingen, waaronder zes vrouwen, door de soldaten als gijzelaars ontvoerd. Ze worden vastgehouden in een van de beruchte martelgevangenissen in Bagdad en in lopen gevaar te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.
Mohammad Akhavan en de andere asielzoekers in Camp Liberty vragen de internationale gemeenschap om bescherming. het schokkende bloedbad in Ashraf toont aan in wat voor een levensbedreigende situatie ze zich bevinden.
We nemen deel aan een spoedactie om de Iraanse vluchtelingen te beschermen tegen verdere aanvallen. Wij werken voor de vrijlating van de gijzelaars en het opnemen van de Iraanse ballingen in veilige derde landen. Tot die tijd moet het veiligheidsleger van de VN zorg dragen voor hun veiligheid in Irak. De asielzoekers hebben dringend humanitaire en medische hulp nodig.
Voor ons mensenrechtenwerk vragen we dringend om donaties.
Steun onze hulpactie REDT LEVENS! Elk bedrag is belangrijk. Uw gift redt levens.
Hier kunt eenvoudig en veilig online doneren.
————————————–
Giften zijn fiscaal aftrekbaar.
ING Bank: NL86INGB0004925296
SNS Bank: NL13SNSB0937569720

We zijn ieder, die ons werk voor de mensenrechten met donaties of anderszins steunt, zeer dankbaar!