28 november 2013 – Parlementariërs uit 47 landen eisen de onmiddellijke vrijlating van de zeven Iraanse asielzoekers die in Irak gegijzeld worden.

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) heeft een internationaal onderzoek geëist naar de moord op 52 Iraanse asielzoekers in het vluchtelingenkamp Ashraf in Irak op 1 september 2013. In een verklaring van 21 november eiste de Parlementaire Vergadering, waarin afgevaardigden van de 47 lidstaten zitting hebben, bovendien de vrijlating van de zeven Iraanse asielzoekers, waaronder zes vrouwen, die in Irak als gijzelaar vastzitten.
Volgens berichten worden de gijzelaars vastgehouden in een van de beruchte martelgevangenissen in Bagdad en lopen het risico te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dit zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.
In de verklaring staat o.a.: “Wij zijn verbijsterd dat bijna 12 weken na de dodelijke overval de daders van deze verschrikkelijke misdaad nog steeds niet strafrechtelijk vervolgd worden. Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk internationaal onderzoek worden uitgevoerd.”
De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa deed een oproep aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) te zorgen voor de bescherming van de 3000 Iraanse vluchtelingen die momenteel in Camp Liberty in Bagdad verblijven.