15 december 2013 – Bron: Telegraph.co.uk. Humanitaire hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat honderdduizenden Syrische vluchtelingenkinderen de winterse sneeuwstormen moeten doorstaan met weinig meer dan sandalen en T-shirts als bescherming.
De storm Alexa, die in het Midden-Oosten met harde wind, sneeuwstormen en vrieskou de ergste is sinds decennia, is verwoestend voor miljoenen Syriërs, die door de aanhoudende burgeroorlog nu leven in tenten en geïmproviseerde schuilplaatsen.
Vooral de kinderen zijn bijzonder kwetsbaar, de temperaturen onder nul stellen hen bloot aan longontsteking en tal van andere dodelijke aandoeningen van de luchtwegen.
“Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die de kou kunnen hebben op het leven van vluchtelingenkinderen”, zegt Roberta Russo, woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.
Volgens video’s van lokale activisten zijn deze winter al dertien kinderen uit ontheemde Syrische gezinnen overleden als gevolg van de bittere temperaturen .
Gezinnen in de Syrische stad Homs hebben geen elektriciteit, verwarming en voldoende voedsel, zij overleven door het verbranden van restjes afval.
In Libanon en Jordanië vechten de hulporganisaties om ervoor te zorgen dat de bijna twee miljoen geregistreerde vluchtelingen niet hetzelfde lot overkomt, waardoor kwetsbare kinderen door de kou om het leven komen.
“We proberen samen met ziekenhuizen en klinieken ervoor te zorgen voorbereid te zijn op  een toename van respiratoire aandoeningen,” aldus mevrouw Russo.
“In Libanon alleen al hebben we 255.000 dekens verspreid en kolen en brandstof uitgedeeld. Door de aanschaf van kachels treffen we voorzieningen voor meer dan 200.000 vluchtelingen “.
Maar toch is het niet genoeg. Sinds de afgelopen winter is het aantal vluchtelingen in de buurlanden gestegen.
In Libanon is de vluchtelingenbevolking gestegen van 100.000 in december 2012 tot bijna een miljoen.
Veel van die gezinnen wonen in een van de 1600 ad hoc tentenkampen verspreid over het land. Vaak berooid, uit Syrië gevlucht met niets anders dan de kleren aan hun lijf, hebben ze een thuis gemaakt met wat ze kunnen vinden, zoals plastic zakken, houten panelen of aardappelzakken.
Deze constructies doen weinig om hen te beschermen tegen de vriestemperaturen en storten door de sneeuw vaak in. Als het regent wordt de modderige grond  drassig, de grof gegraven greppels lopen over met vuil rioolwater.

Deze week bezocht de The Sunday Telegraph de bergachtige grensstad Aarsal, kinderen liepen op blote voeten of in sandalen over de besneeuwde grond en droegen T-shirts of dunne truitjes. Ze hadden vorstblaren op hun wangen.
Aan het beroep op de VN om geld om de dagelijkse toestroom van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië te financieren wordt helaas onvoldoende gehoor gegeven, de donaties voldoen slechts aan 38 procent van de behoefte.
De liefdadigheidsinstelling Save the Children heeft gewaarschuwd dat de humanitaire crisis zonder meer geld in de komende maanden zal verergeren.
“Deze sneeuw is het eerste teken van de verraderlijke winter in de regio, die tot maart de lijdensweg voor de kinderen en hun families alleen maar zal verergeren, ” zei de liefdadigheidsinstelling onlangs. “Tussen november en februari kan de temperatuur dalen tot min zes en er zijn meer dan twee miljoen vluchtelingen in de regio. Een miljoen van hen zijn kinderen “.
Afbeelding van Syrische kinderen slapend in de sneeuw bracht veel online reacties teweeg

Een Syrisch kind slaapt in de sneeuw in een vluchtelingenkamp