Perscommuniqué van 27 december 2013 door Alejo Vidal-Quadras, vicevoorzitter van het Europees Parlement en voorzitter van het International Committee In Search of Justice (ISJ)
Camp Liberty aangevallen door tientallen raketten
Op donderdagavond 26 december om 21:15 lokale tijd was Camp Liberty (vlakbij het vliegveld van Bagdad), waar zo’n 2.900 vluchtelingen wonen, leden van de belangrijkste Iraanse democratische oppositiebeweging PMOI-MEK, het doelwit van tientallen raketten. Tot nu toe zijn er verscheidene doden te betreuren, meer dan 50 mensen zijn gewond.
Het is dit jaar de 4e keer dat een dergelijke aanval op Camp Liberty plaatsvond. Volgens de Amerikaanse regering, die eind 2008 de beveiliging van de bewoners heeft overgedragen aan de Iraakse strijdkrachten, hebben de Iraakse autoriteiten schriftelijk gegarandeerd de bewoners te beschermen. Sindsdien vonden er echter talloze aanvallen op de bewoners plaats, waarvan veel rechtstreeks door Iraakse strijdkrachten, waarbij meer dan 100 doden en duizend gewonden vielen. Daarbij zijn niet eens de bewoners gerekend die zijn overleden als gevolg van onmenselijke medische beperkingen, die in dezelfde periode door de Iraakse overheid zijn opgelegd. Zeven andere bewoners, waarvan zes vrouwen, zijn tijdens de aanval van 1 september op Kamp Ashraf gegijzeld door Iraakse troepen.
Het persbureau IRNA van het Iraanse regime heeft deze week gemeld dat het lichaam van een van de 7 gijzelaars in handen is van Iraakse troepen. Dit is in strijd met belachelijke bewering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, waarnaar de EU ook verwijst, dat er geen redenen zijn om aan te nemen Irak iets te maken had met die brute slachting en de verblijfplaats van de gijzelaars!
De aanval van donderdagavond is nog een onweerlegbaar bewijs dat de Iraakse regering niet de intentie heeft om de bewoners te beschermen en dus draagt de Amerikaanse regering, die met elke inwoner van het kamp een schriftelijke overeenkomst heeft getekend om hen te beschermen “tot hun definitieve overplaatsing”, direct de verantwoordelijkheid voor deze tragedie.
De VS moeten onmiddellijk bescherming bieden aan de bewoners en hen zonder verdere vertraging naar de VS overbrengen. Dat is de juridische en internationale verplichting van de VS.
Het is als preventieve maatregel tegen verdere agressie van Maliki ook essentieel dat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN publiekelijk verklaart dat alle inwoners in Camp Liberty politieke vluchtelingen zijn.
De internationale gemeenschap, met name de Verenigde Staten, de VN Veiligheidsraad en de Europese Unie, moet Irak dwingen te zorgen voor minimale veiligheidsmaatregelen in Camp Liberty. Dit houdt onder andere in het terugplaatsen van 17500 T-Walls in het kamp, het overbrengen vanuit Ashraf naar Liberty van helmen, veiligheidsvesten en medische apparatuur van de bewoners, het construeren van een dubbellaags dakbeveiliging op de gebouwen toestaan en het uitbreiden van Liberty’s woongebied.
Mevrouw Ashton moet ook vastberaden optreden door Irak te veroordelen voor zowel het bloedbad van 1 september als voor het falen om deze weerloze mensen ook maar enigszins te beschermen.

Alejo Vidal-Quadras
Vicevoorzitter van het Europees Parlement
Voorzitter van het International Committee In Search of Justice (ISJ)

Het International Committee In Search of Justice (ISJ) geniet de steun van meer dan 4.000 parlementariërs over de hele wereld