07 februari 2014 – Op 27 januari zijn in een Iraanse gevangenis een schrijver en een leraar geëxecuteerd nadat hun doodvonnis bevestigd was door regime -president Rohani.
De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom  House heeft de executie van de schrijver Hashem Shaabani veroordeeld. Shaabani en een leraar, die ook lid was van de Arabisch-sprekende minderheid, werden op 27 januari in een Iraanse gevangenis geëxecuteerd nadat hun doodvonnis bevestigd was door regime -president Rohani. De schrijver was medeoprichter van een culturele instelling, die in de stad Ramshir evenementen in de Arabische taal, zoals conferenties, kunst- en cultuur onderricht en poëzievoordrachten heeft georganiseerd. Het instituut werd in mei 2005 verboden en veel van de medewerkers zijn inmiddels gearresteerd.

De executies zijn onderdeel van een onderdrukkingscampagne van de Arabisch-sprekende minderheid in het zuidwesten van de Iraanse provincie Khuzestan, waar men meer taal- en culturele autonomie wil.
Hashem Shaabani werd begin 2011 gearresteerd samen met vier andere leden van het culturele instituut. De arrestatie van de mannen hing klaarblijkelijk samen met hun betrokkenheid bij de Arabische minderheid in Iran. Op 7 juli 2012 veroordeelde een revolutionaire rechtbank in de zuidwest Iraanse stad Ahvaz de vijf mannen ter dood. Zij werden  na een oneerlijk proces schuldig bevonden aan onder andere “vijandschap tegen God en corruptie op aarde”, “samenzwering om een misdrijf tegen de nationale veiligheid te begaan”  en “het verspreiden van propaganda tegen het systeem “. In de eerste negen maanden van hun detentie werd het de gevangenen niet toegestaan contact te hebben met hun advocaten en familie. Ze werden naar verluidt zowel voor als na de uitspraak gemarteld en anderszins mishandeld.