15 februari 2014 – Het Internationaal recht verbiedt uitdrukkelijk het toepassen van de doodstraf voor minderjarige delinquenten.
In Iran worden nog steeds doodvonnissen tegen minderjarigen uitgesproken.
In Iran is opnieuw een 16-jarige scholier ter dood veroordeeld. Bij een ruzie met hem kwam per ongeluk een vriend om het leven.
De veroordeelde minderjarige Abolfazl zal nu in de dodencel moeten blijven tot hij 18 jaar is. Dan zal de terechtstelling plaatsvinden.
Naar eigen zeggen moest de scholier zichzelf verdedigen bij de rechtbank, omdat hem geen advocaat ter beschikking werd gesteld. Abolfazls vader stierf negen maanden geleden op 40-jarige leeftijd. De gevangene mocht zijn vader niet meer zien en mocht niet eens naar zijn begrafenis.
In Iran wachten talloze gevangenen, die als minderjarigen ter dood werden veroordeeld, op hun executie. Ze zijn het slachtoffer van de willekeurige gerechtigheid van een dictatuur, die de bevolking hun macht door middel van onderdrukking oplegt. De rechtszaken voldoen nooit aan de internationale normen. De vonnissen worden meestal voltrokken door ophanging, veelal in het openbaar.
Het Internationaal recht verbiedt uitdrukkelijk het toepassen van de doodstraf voor minderjarige delinquenten, d.w.z. personen die op het moment van hun vermeende delict 17 jaar of jonger waren. Als land, dat het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het VN Verdrag inzake de rechten van het kind heeft ondertekend, heeft Iran zich ertoe verplicht minderjarige daders niet te executeren. Deze verplichting wordt echter systematisch genegeerd.