14 feb 2014  – “Het zwijgen en de passiviteit van het Westen ten opzichte van het vreselijke en systematische schenden van de mensenrechten zal de criminele heersers van Iran alleen maar aanzetten tot verdere misdaden. Het is tijd om het onderdrukte volk van Iran, dat hunkert naar vrede en een eind aan de jarenlange nachtmerrie, te steunen.”

Op 8 februari kwamen Iraanse ballingen, mensenrechtenactivisten en parlementsleden uit heel Europa, de VS en Canada bijeen voor een internationale conferentie over mensenrechten en democratie in Iran. Aanwezig waren vertegenwoordigers van 300 Iraanse groeperingen in ballingschap, die zich inzetten voor democratie en mensenrechten in hun thuisland. Zij bepleitten de oprichting van een democratische republiek en scheiding van religie en staat in Iran. Onder de deelnemers waren vrouwenactivisten en vertegenwoordigers van etnische en religieuze minderheden in Iran.

Door middel van lezingen en exposities werd de aandacht gevraagd voor de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Iran, in het bijzonder voor de alarmerende toename van het aantal doodvonnissen en executies. Terwijl de president van het regime in Teheran de wereldgemeenschap misleidt door zich gematigd voor te doen, worden in Iran de martelingen in gevangenissen en de massa-executies onverminderd voortgezet, aldus de deelnemers. Gedurende de laatste zes maanden zijn ten minste 500 gevangenen geëxecuteerd. De conferentie riep de EU en de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in te grijpen om de mensenrechtenschendingen en de executies in Iran een halt toe te roepen.

De Europarlementariër Struan Stevenson zei onder meer:
“Het fascistische regime van Teheran is een van de ergste regimes in de wereld van nu. Het schendt de mensenrechten en terroriseert de bevolking door onderdrukking, marteling en executies. Dit zijn typische kenmerken van een gevaarlijk en in het nauw gedreven autoritair regime. Het zwijgen en de passiviteit van het Westen ten opzichte van het vreselijke en systematische schenden van de mensenrechten zal de criminele heersers van Iran alleen maar aanzetten tot verdere misdaden. Het is tijd om het onderdrukte volk van Iran, dat hunkert naar vrede en een eind aan de jarenlange nachtmerrie, te steunen.”

 

Bij de deelnemers aan de bijeenkomst waren :
•    Bernard Kouchner, voormalig Frans minister van Buitenlandse Zaken en mede-oprichter van de mensenrechtenorganisatie Artsen Zonder Grenzen
•    Struan Stevenson, voorzitter van de Permanente Delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Irak
•    Patrick Kennedy, neef van John F. Kennedy en voormalig Amerikaanse Congreslid
•    Frances Townsend, advocate en expert in internationaal recht en veiligheidsvraagstukken
•    John Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties

Mensenrechtenactivisten vertelden in hun toespraken over het lot van de 3000 Iraanse asielzoekers, waaronder 1.000 vrouwen, die in Camp Liberty in Irak in levensgevaar zijn. In Camp Liberty, in de buurt van Bagdad, lopen de weerloze vluchtelingen continu het risico om slachtoffer te worden van terreuraanslagen. Sinds februari 2013 werden daar door terreuraanslagen 14 mensen gedood en vielen er meer dan 240 gewonden. Volgens veiligheidsexperts zit het regime in Teheran, dat een vernietigingscampagne tegen de Iraanse oppositie voert, achter de aanslagen.
In de woonbarakken van het kamp zijn de vluchtelingen weerloos tegen aanvallen met raketten en mortiergranaten. Er zijn geen voorzieningen om hen tegen aanvallen te beschermen. Als opzettelijke intimidatie van de asielzoekers verbiedt Irak beschermende maatregelen in Camp Liberty.
De medewerkenden aan de conferentie van Parijs riepen de internationale gemeenschap dringend op om beschermende maatregelen te nemen voor de Iraanse ballingen in Camp Liberty. Als de internationale gemeenschap niet snel handelt, zullen er bij nieuwe terreuraanslagen nog meer slachtoffers vallen onder de asielzoekers in het kamp. De politieke vluchtelingen uit Camp Liberty moeten onmiddellijk worden geëvacueerd naar veilige derde landen. Tot die tijd moet de internationale vredesmacht van de VN in Irak voor hun veiligheid zorgen.
In Parijs werd ook een oproep gedaan om de zeven Iraanse asielzoekers, waaronder zes vrouwen, te redden, die op 1 september 2013 tijdens een gewapende overval op het vluchtelingenkamp Ashraf ten noorden van Bagdad door Iraakse soldaten werden ontvoerd en gegijzeld. Volgens berichten worden de gijzelaars in een van de beruchte martelgevangenissen in Bagdad vastgehouden en lopen gevaar te worden uitgeleverd aan het regime in Teheran. Dat zou voor de leden van de Iraanse oppositie de doodstraf betekenen.