Jordi Xuclà, voorzitter van Llibertat i Democràcia en vice-president van de Liberal International, heeft zich gealarmeerd getoond over het stijgende aantal executies in Iran.
Na de presidentsverkiezingen in Iran van juni 2013 had het Westen hooggespannen verwachtingen dat de nieuwe president, Hassan Rouhani, zich gematigder en toleranter zou opstellen tegenover de roep om vrijheid en democratie van het Iraanse volk. Maar het record van de afgelopen zeven maanden laat een totaal andere richting zien door een toename van de mensenrechtenschendingen in Iran.
In 2013 werden er in Iran ten minste 625 mensen geëxecuteerd, dat is een record aantal voor de afgelopen tien jaar. De meeste executies hebben plaatsgevonden na het aantreden van Rouhani. Volgens berichten zijn er sinds begin 2014 meer dan 150 mensen in Iran opgehangen, velen van hen in het openbaar. Deze week nog werd een 25-jarige vrouw, Farzaneh Moradi, opgehangen wegens een misdaad die ze had begaan toen ze 19 was, hetgeen zij echter herhaaldelijk heeft ontkend. Haar 10-jarige dochter zit nu zonder moeder. Vorige week stonden er op de sociale netwerken en YouTube beelden van een schokkende scène van een jonge man, die smeekte om zijn moeder nog te mogen zien voordat hij op 25 februari in het openbaar werd geëxecuteerd. De beulen hebben zijn verzoek afgewezen.
De EU coördinator buitenlandse zaken Catherine Ashton zal zaterdag 8 maart naar Iran gaan, op de Internationale Vrouwendag. Jordi Xuclà zei: “Het is absoluut noodzakelijk dat barones Ashton deze grove schendingen van de mensenrechten in het openbaar scherp bekritiseert. De Europese Unie kan zich niet verlagen tot een handelspartner van dictators en haar kernwaarden voor vrijheid, democratie en mensenrechten vergeten.”