28 maart 2014 – In het recente rapport van Amnesty International over de doodstraf in 2013 wordt opgemerkt dat er in Iran en Irak een alarmerende toename van het aantal executies waar te nemen is.
Amnesty: “Twee landen zorgen voor een alarmerende toename van het aantal executies wereldwijd: in Iran (minstens 369) en Irak (minstens 169) zijn in 2013 bijna honderd mensen meer geëxecuteerd dan in 2012. Samen met China, Saoedi-Arabië (minstens 79), de VS (39) en Somalië (minstens 34) gaan deze landen in tegen de wereldwijde trend naar afschaffing van de doodstraf.”
De organisatie schat dat er in Iran honderden niet officieel bevestigde executies hebben plaatsgevonden. Volgens betrouwbare bronnen zouden daar in 2013 wel meer dan 700 mensen kunnen zijn geëxecuteerd. “Iran houdt zoals menig ander land  de aantallen doodvonnissen en executies geheim, ook voldoen de gerechtelijke procedures vaak niet aan de internationale normen,” aldus Oliver Hendrich, CEO van Amnesty International in Duitsland en deskundige inzake de doodstraf. “In Irak werd de overgrote meerderheid van de doodvonnissen opgelegd op grond van vage wetten tegen terrorisme. Bijzonder schokkend is ook het feit dat in Saudi-Arabië drie minderjarige delinquenten werden geëxecuteerd.”

Meer informatie