20 maart 2014 – Speciale VN-rapporteurs hekelen de veelvuldige toepassing van de doodstraf in Iran en andere ernstige schendingen van de mensenrechten. Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat executies ook worden gebruikt als politiek wapen om andersdenkenden te intimideren.

De speciale VN-rapporteur over de mensenrechtensituatie in Iran, Dr Ahmed Shaheed (foto) heeft zijn jaarverslag ingediend bij de Mensenrechtenraad van de VN. Het 104 pagina’s tellende rapport is gebaseerd op interviews met 72 Iraniërs die in Europa wonen. Er is ook rekening gehouden met de verklaringen van 61 Iraniërs in Iran en Turkije. Bovendien heeft de speciale rapporteur van de VN de verslagen onderzocht van verschillende organisaties die zich inzetten voor de rechten van etnische en religieuze minderheden in Iran.
Volgens het verslag van de speciale rapporteur van de VN zijn in Iran sinds 2011 ten minste 1539 mensen geëxecuteerd, waarvan 955 tot 962 wegens drugshandel. Voor 2013 gaat Shaheed uit van 687 executies, waarvan er 369 officieel of semi-officieel werden aangekondigd. Dat zijn er 165 meer dan in 2012. Vorig jaar werden minstens 57 Iraniërs in het openbaar opgehangen.
Mensenrechtenactivisten, leden van etnische en religieuze minderheden en journalisten worden in Iran steeds maar weer blootgesteld aan intimidatie en willekeurige arrestaties. De speciale VN-rapporteur schat het aantal politieke gevangenen in Iran op dit moment op ongeveer 900.
Op 12 maart zei de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, bij het uitbrengen van zijn eigen rapport over de situatie van de mensenrechten in Iran, dat het regime van president Rouhani zijn belofte om de mensenrechtensituatie in zijn land te verbeteren niet is nagekomen.
Tegelijkertijd hebben ook de speciale VN-rapporteurs inzake marteling, willekeurige executies en geweld tegen vrouwen het regime in Teheran gevraagd om de toepassing van de doodstraf op te schorten. In een gezamenlijk rapport uittent ze hun bezorgdheid over het excessieve toepassen van de doodstraf in Iran. Volgens hun cijfers is het aantal executies sinds afgelopen zomer sterk toegenomen. Alleen al vanaf begin dit jaar zijn er in Iran 176 mensen geëxecuteerd. De speciale rapporteurs wezen er in hun rapport ook op dat de doodvonnissen vaak worden opgelegd zonder dat de meest fundamentele rechten van de verdachten in acht zijn genomen en dat de veroordeelden nauwelijks de mogelijkheid hebben om de vonnissen aan te vechten.