3 april 2014 – Ongeveer 300 leden van religieuze minderheden zitten in Iran in de gevangenis omdat ze gebruik hebben gemaakt van hun recht op godsdienstvrijheid.
Vahid Haqqani (foto), die van de islam tot het christendom is bekeerd, zit in de Adel-Abad gevangenis in de zuid Iraanse stad Shiraz. Hij werd in juni 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie en een half jaar wegens “het oprichten van illegale verenigingen, het bezoeken van erediensten in een huiskerk, contacten met buitenlandse geestelijken, propaganda tegen het regime, het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en ontheiliging van de islam door evangelisatie.”
Op 20 maart is Vahid Haqqani, ondanks zijn reeds precaire gezondheid, in hongerstaking gegaan uit protest tegen de afwijzing van zijn aanvraag om op borgtocht vrijgelaten te worden. De gevangenis heeft intussen gedreigd met overplaatsing naar eenzame opsluiting, mocht hij zijn hongerstaking niet beëindigen.
In de beruchte Adel-Abad gevangenis in Shiraz worden talloze gewetensgevangenen, waaronder christenen en andere religieuze minderheden, vastgehouden. Adequate medische zorg hebben ze daar niet.
Evangelische kerken, die meestal zijn opgericht door westerse zendelingen, staan in Iran onder grote druk. Ze worden ervan beschuldigd contacten met het buitenland  te hebben en te evangeliseren, hetgeen gezien wordt als “het in gevaar brengen van de nationale veiligheid “.