April 2011: 36 doden en meer dan 300 gewonden onder de Iraanse asielzoekers in Ashraf (Irak)

Drie jaar na de slachting onder Iraanse asielzoekers in de nederzetting Ashraf in Irak herdenken wij de slachtoffers. We wijzen erop dat de 3000 Iraanse ballingen in Irak nog steeds gevaar lopen het slachtoffer te worden van militaire aanvallen en terreuraanslagen .

Op 8 april 2011 hebben Iraakse troepen op verzoek van Teheran een bloedbad aangericht in de nederzetting Ashraf ten noorden van Bagdad . De militaire aanval eiste 36 doden en meer dan 300 gewonden onder de daar wonende leden van de Iraanse oppositie. Het bloedbad werd wereldwijd – ook door de Europese Unie en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN – veroordeeld.
Hoewel de Spaanse justitie een onderzoek doet naar verscheidene Iraakse militaire bevelhebbers wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Ashraf, is nog geen van de militaire commandanten, die bij het bloedbad van april 2011 betrokken waren, strafrechtelijk ter verantwoording geroepen .

De humanitaire campagne voor de bescherming van de Iraanse asielzoekers in Irak heeft haar inspanningen opgevoerd om de vluchtelingen te beschermen tegen verder geweld en hun opname in veilige derde landen te versnellen.
We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de Iraanse asielzoekers in Irak onder internationale bescherming gesteld worden totdat ze in veilige derde landen zijn opgenomen. Er moet een eind komen aan de terreur en het geweld!