De SMV heeft de Verenigde Naties en mensenrechtengroepen opgeroepen om direct actie te ondernemen om het leven te redden van een vakbondsactivist die gevangen is gezet vanwege zijn verzet tegen het theocratische regime en op de dertigste dag van zijn hongerstaking in kritieke toestand verkeert.

Shahrokh Zamani, 49, werd in juni 2011 gearresteerd in Tabriz, een stad in het noordwesten van Iran, en tot elf jaar gevangenis veroordeeld wegens ‘propaganda tegen het systeem en het oprichten van een oppositiegroep’.

Zamani werd vervolgens op 8 maart van de gevangenis van Gohardasht overgebracht naar de gevangenis van Qezelhesar, waar gevaarlijke gevangenen vastzitten.

In een boodschap vanuit Qezelhesar had Zamani – een lid van de schildersvakbond in Iran – opgeroepen tot een internationale vakbondscampagne tegen de repressie in Iran.

Hij is in de voorbije twee jaar herhaaldelijk gemarteld en overgeplaatst tussen de gevangenissen in Yazd, Gohardasht, Tabriz en Qezelhesar.

Daarnaast zijn een aantal politieke gevangenen in Gohardasht op 7 en 8 april in hongerstaking gegaan uit solidariteit met Zamani. Zij willen dat hun voormalige celgenoot onvoorwaardelijk en onmiddellijk wordt teruggebracht naar de gevangenis van Gohardasht.

De SMV roept mensenrechtenorganisaties, de VN-rapporteur inzake marteling en vakbonden op om direct in actie te komen om een eind te maken aan de droevige situatie van politieke gevangenen en vakbondsactivisten in de middeleeuwse kerkers van het regime van de mullahs.