16 april 2014 – De executie van de 26-jarige Iraanse Reyhaneh Jabbari is op het laatste moment  voorkomen door een wereldwijde protestactie.
De 26- jarige ter dood veroordeelde Iraanse vrouw Reyhaneh Jabbari (foto) zou op 15 april in Teheran geëxecuteerd worden. Een internationale protestactie van mensenrechtenactivisten uit Iran en andere landen heeft de executie echter voorlopig weten  te voorkomen. Het doodvonnis werd opgeschort. De mensenrechtencampagne probeert  nu ervoor te zorgen dat het doodvonnis wordt opgeheven.

Onder degenen die zich hebben ingezet voor de redding van de jonge vrouw zijn o.a. Amnesty International en Ahmed Shaheed, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Iran.
Reyhaneh Jabbari zit sinds 2007 in de Evin gevangenis in Teheran. Zeven jaar geleden heeft ze een man met een messteek in de schouder dodelijk verwond. Volgens haar had hij geprobeerd haar te verkrachten. Ze had uit zelfverdediging gehandeld. Na haar arrestatie zat Reyhaneh Jabbari twee maanden in eenzame opsluiting in de Evin gevangenis, waar ze geen contact mocht hebben met rechtsbijstand of familie.
Bij haar proces, dat door veel mensenrechtenactivisten als buitengewoon oneerlijk wordt bestempeld,  werd de jonge vrouw echter schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld.
In Iran worden mannen en vrouwen, zelfs minderjarigen, voor tal van zogenaamde “misdaden” zoals overspel, diefstal, homoseksualiteit, drugsbezit en oppositie tegen het regime, met de dood bestraft. Iran executeert in verhouding tot het bevolkingsaantal meer mensen dan enig ander land ter wereld. De doodstraf is in strijd met het recht op leven zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en is de meest wrede, onmenselijke en vernederende straf.