25 april 2014 –  Belgische Kamerleden hebben de meedogenloze aanval door veiligheidstroepen van de Iraanse overheid op politieke gevangenen in de beruchte Evin gevangenis veroordeeld.
Agenten van de inlichtingendienst van het regime en de Revolutionaire Garde hebben sectie 350 overvallen en vielen gevangenen aan met knuppels en stompten, schopten en beledigden hen, waarna de vele ernstig gewonden geen medische zorg kregen.
Tweeëndertig gevangenen werden geblinddoekt overgebracht naar een isoleercel, en opnieuw geschopt en mishandeld terwijl ze weggevoerd werden. Naar verluidt werden sommigen ook ontkleed en bedreigd met verkrachting.

Amnesty International heeft opgeroepen tot dringende maatregelen en bezorgdheid geuit over het lot van de gevangenen. Familieleden van de gevangenen hebben een protestactie voor hun bevrijding georganiseerd  voor het kantoor van Hassan Rohani en hieven spreekkoren aan.

In een verklaring van het Belgische Comité van Parlementsleden voor een Democratisch Iran stond: “Wij veroordelen deze brute aanval en laffe daad van barbarij tegen weerloze politieke gevangenen en wij ondersteunen de oproep van de voorzitter van de Iraanse oppositie, mevr. Maryam Rajavi, voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de grimmige aanval van 17 april in de Evin Gevangenis.

“Wij steunen de oproep van de Europarlementariërs bij de goedkeuring op 3 april van de resolutie van het Europees Parlement over Iran, dat elke uitbreiding van politieke en economische betrekkingen met Iran afhankelijk moet zijn van  een serieuze verbetering van de mensenrechten.”

De verklaring werd ondertekend door: Gérard Deprez, Minister van Staat, senator van de Franstalige liberale partij, Nele Lijnen, voorzitter van de Commissie Gelijke Rechten van de Belgische Senaat, Karl Vanlouwe, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Belgische Senaat, Els van Hoof, Senator van Christendemocratische en Vlaamse partijen  en David Clarinval, burgemeester en federaal parlementslid van de Franstalige liberale partij.