27 april 2014 – De lichamelijke toestand van de politieke gevangenen, die in de Evin gevangenis naar een isoleercel zijn overgebracht, vereist dringend internationale actie om hun levens te redden.

Als gevolg van de verwondingen, die zij door de barbaarse aframmeling door IRGC strijdkrachten en MOIS agenten hebben opgelopen, en na 10 dagen hongerstaking, verkeren deze gevangenen in zorgwekkende toestand en de trawanten van het regime beletten elke medische behandeling en het naar buiten brengen van elk nieuws.

Er is een beroep gedaan op de VS, de EU, de VN en alle andere relevante organisaties om dringend actie te ondernemen om alle gevangenen uit de isoleercelleen terug te laten brengen en met spoed door artsen en ziekenhuizen van hun eigen keuze en die van hun familie te laten behandelen.

De ter dood veroordeelde gevangene Gholam Reza Khosravi Savadjani werd hevig geslagen bij de aanval van 17 april. Zijn brilleglazen werden verbrijzeld waardoor zijn gezicht ernstig gewond raakte en hevig bloedde. Hij heeft snijwonden aan zijn rechteroor en zijn hele lichaam is gekneusd.

Javad Fouladvand is aan zijn hoofd, linkerbeen en rechteroog gewond geraakt en lijdt aan bloedingen. Zijn hele lichaam zit onder de blauwe plekken.

 

Reza Akbari Monfared heeft verwondingen aan hoofd, handen en benen.

 

 

De Koerdische journalist en mensenrechtenadvocaat Mohammad Sedigh Kaboudvand heeft ernstige verwondingen, waaronder gebroken ribben en verwondingen aan hoofd en gezicht. Hij heeft een hartkwaal.

 

 

 

Samkou Khelghati heeft een gebroken arm en zijn nek is gekneusd.

 

Soheil Babadi is gewond aan zijn pols en zijn lichaam is zwaar gekneusd.

 

Andere gevangenen die naar de isoleercel zijn overgebracht en medische behandeling nodig hebben wegens de verwondingen die zij hebben opgelopen en tevens wegens hun hongerstaking zijn: Behnam Ibrahimzadeh, vakbonds-activist en blogger, Saeed Matinpour, blogger, Mohammad Amin Hadavi, Behzad Arabgol en Mohammad Shojai.

Deze situatie is niet beperkt tot de gevangenen in eenzame opsluiting; een aantal andere slachtoffers onder de gevangenen in sectie 350 heeft ook dringend behandeling en medische zorg nodig. Ze zijn in de tweede week van hun hongerstaking.

Assadollah Hadi, die onlangs een hartoperatie onderging en vanuit het ziekenhuis weer naar de gevangenis was overgebracht, is na de razzia en zijn overplaatsing naar eenzame opsluiting in zorgwekkende toestand. Daarom werd hij teruggebracht naar de algemene afdeling, maar ondanks zijn erbarmelijke toestand weigeren ze hem weer naar het ziekenhuis te brengen.

Hossein Ronaghi, die verschillende aandoeningen heeft, waaronder nierinfecties als gevolg van marteling, is tijdens de razzia ernstig gewond geraakt aan hand en hoofd. De conditie van zijn nieren is na de razzia en door de eenzame opsluiting verslechterd, en hij heeft momenteel hoge koorts. De autoriteiten brachten hem echter alleen maar naar de gevangeniskliniek in Evin en weigerden om hem de benodigde zorg te geven.

Het hoofd van Akbari Amini Armaki is gehavend en zijn nekwervels zijn ook beschadigd.