27 april 2014 – Maryam Shafi’ Pour, een Iraanse student en activiste, is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf op beschuldigingen in verband met haar vreedzame activisme. Maryam is in een hoger beroep gegaan en wacht op het vonnis van het Hooggerechtshof.

Shafi’ Pour kreeg haar vonnis op 2 maart van afdeling 15 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran. Zij werd schuldig bevonden aan het “verspreiden van propaganda tegen het regime” en aan “vereniging en samenzwering tegen de nationale veiligheid”. De eerste zitting vond plaats op 21 oktober 2013.

Ook werd haar elke “cyberactiviteit” verbonden, met inbegrip van elk internetgebruik, gedurende twee jaar.  Volgens nieuwsberichten van de oppositie werd Shafi’ Pour tijdens haar ondervraging verteld dat haar straf meer dan vijf jaar gevangenis zou worden als ze geen bekentenis aflegde.

Als gevolg van dit incident mag Shafi’ Pour geen hoger onderwijs meer volgen; dat wordt haar verboden wegens activisme. Zij is sinds 27 juli 2013 in hechtenis, en voordat ze naar de gevangenis werd overgeplaatst had zij geen toegang tot een advocaat. Maryam heeft meer dan twee maanden in eenzame opsluiting doorgebracht in blok 209 van Teherans Evin-gevangenis, die bestuurd wordt door het ministerie van Informatie.

Amnesty International over Shafi’ Pour: In december 2013 is Maryam Shafi’ Pour bewusteloos geraakt door hartklachten en naar de medische kliniek van in de Evin-gevangenis gebracht. Amnesty International heeft vernomen dat Maryam Shafi’ Pour na twee maanden eenzame opsluiting ernstig eczeem begon te krijgen, waar zij nog steeds niet voor is behandeld.