“Politieke gevangenen en gewetensgevangenen in sectie 350 van de Iraanse Evin gevangenis zijn geslagen en op andere wijze mishandeld. Aan sommige gewonden werd geen adequate medische hulp verleend,” aldus Amnesty International in een recente briefing over de gebeurtenissen van 17 april.
In de briefing staat hoe tientallen gevangenen ten onrechte geconfronteerd werden met geweld door leden van de bewakingsdienst omdat ze geëist hadden om bij het maandelijkse doorzoeken van hun cellen aanwezig te zijn.
De gevangenen moesten geblinddoekt en geboeid door een ’tunnel’ van bewakers schuifelen, waarbij ze met wapenstokken herhaaldelijk op hun rug, hoofd en gezicht werden geslagen.
“De bewakingsdienst reageerde buitensporig wreed op het protest in de Evin gevangenis, gevangenen werden geslagen, over de vloer gesleept en verbaal beledigd. Gevangenen op een dergelijke wijze mishandelen is een grof machtsmisbruik van gevangenisfunctionarissen.
Tot nu toe is er, voor zover bekend, nog geen onafhankelijk onderzoek naar het incident gedaan.
We eisen dat advocaten en familie regelmatig toegelaten worden bij alle gevangenen.